Wanneer je als dakdekker te maken hebt met hoogteverschil tussen de betonnen onderconstructie en het daksysteem, bijvoorbeeld als er sprake is van een isolatieafschot, moet je met een standaard bevestiger met verschillende lengtes werken om het verschil in dikte te kunnen overbruggen. Onhandig en tijdrovend. Guardian -onderdeel van SFS Group the Netherlands- ontwikkelde daarom de variabele afschotbevestiger: de ASTL.
“Onze gepatenteerde afschotbevestiger wordt in heel Europa al jaren met succes toegepast op diverse projecten”, zegt Rick Dankers, Accountmanager bij Guardian. “Niet alleen bij projecten waar sprake is van afschotisolatie, maar ook bij de bevestiging van daksystemen op dakvloeren met hoogteverschillen in (prefab) betonnen vloerplaten en bij renovatieprojecten met grote verschillen in de bestaande opbouwdikte.”
Rob van Doren, Field Engineer bij Guardian, legt uit dat de ASTL van Guardian echt uniek is in z’n kwaliteit en efficiëntie. “Onze variabele afschotbevestiger heeft een telescopisch effect, waardoor de tule mee veert met de isolatie. Doordat de schroef vrij kan bewegen in de tule, zal de tule samen met de dakbedekking naar beneden bewegen op het moment dat je op of naast de tule gaat staan. Zo voorkomen we dat er schade kan ontstaan aan de dakbedekking door de schroef. Hiermee bieden we 100% stapzekerheid!”
Een ander groot voordeel is dat de bevestiger erg snel en efficiënt is in de verwerking op het dak. “Met slechts één bevestiger kun je een behoorlijk hoogteverschil overbruggen”, zegt Dankers. “Met de ASTL kan een afschot overbrugd worden van 100 tot 120 mm.” Ter vergelijking: met een standaard combinatie bevestiger (tule met betonschroef) heb je gemiddeld tien verschillende opbouwlengtes nodig, bij de ASTL zijn dit er maar twee. “In feite zijn er maar twee stappen nodig: boren en bevestigen. De ASTL bevestiger verstelt zichzelf vervolgens automatisch: je hoeft alleen de combinatie er maar in te schroeven. Er is zelfs speciaal gereedschap verkrijgbaar om rechtopstaand te kunnen werken.”
Van Doren legt uit dat de ASTL extra veilig te bevestigen is in combinatie met een boorstop. “Daarmee heb je altijd de juiste boordiepte te pakken. Bijkomend voordeel is dat eventueel boorgruis afgevoerd wordt door de stopper, zodat een schoon boorgat achterblijft.” Hij benadrukt tot slot dat de ASTL dezelfde rekenwaarden als een standaard combinatie heeft (600-800 Newton design load), maar echt de investering meer dan waard is: “De ASTL afschotbevestiger is slechts een klein gedeelte van de kostprijs van je dak, maar ontzettend belangrijk als investering in schade- en risicobeperking.”
Neem dan rechtstreeks contact op met SFS Group the Netherlands B.V..