Anodiseren blijft nog te vaak onderbelicht als het gaat om duurzame toepassingen van aluminium. In de gevelbouwsector zijn er bovendien nog vele onontdekte mogelijkheden van geanodiseerd aluminium. Het biedt volop kansen. Voorwaarde is wel dat de gevelbouwbranche ook zelf kennis opbouwt over ‘de beste corrosiebescherming voor aluminium’. Daarvoor pleit Frank Veelenturf, directeur van Alucol.
Het proces van anodiseren luistert nauw, maar in de loop der jaren is er veel veranderd ten aanzien van procesbeheersing en de geleverde eindkwaliteit. “Verandering in positieve zin”, benadrukt Frank. “Werd voorheen nog gestuurd op plus- en minmonsters, tegenwoordig meten we de kleuren en sturen we de productie op targetkleuren. Alhoewel het materiaal mede kleurbepalend is, streven we ernaar om de kleur zo constant mogelijk te houden. Daarnaast berekenen we nauwkeurig het te anodiseren oppervlak zodat de anodiseerlaag steeds op gelijke wijze wordt gevormd voor een constante kwaliteit.”
Anodiseerbedrijven hebben in de processen de nodige controles ingebouwd. “We meten tegenwoordig heel veel, zodat we waar nodig kunnen bijsturen”, legt Frank uit. “De kleur bijvoorbeeld meten we zowel vóór als na het verdichten, dit is het sluiten van de laag. Bij het proces van anodiseren creëer je als het ware eerst poriën in het aluminium om ze te vullen met een kleurstof (metaalzouten). Om die laag minder gevoelig te maken voor andere chemicaliën wordt deze weer gesloten in bijna kokend water. Het resultaat is een egale corrosiebescherming die vrij ongevoelig is voor aantasting door het milieu. Filiforme corrosie is bij anodiseren geen thema, het komt namelijk nooit voor.”
Omdat bij het anodiseerproces geen extra laag of vreemde stoffen op het aluminium worden aangebracht, is het aluminium ook weer gemakkelijk te recyclen. Overigens laat dat doorgaans wel even op zich wachten, want geanodiseerd aluminium heeft een uitzonderlijk lange ‘houdbaarheid’. Het gaat probleemloos vele tientallen decennia mee aan de gevel en vergt nauwelijks onderhoud. Frank nodigt architecten, gevelbouwers, gebouweigenaren en andere geïnteresseerden van harte uit om het proces bij Alucol met eigen ogen te aanschouwen. “Wij stellen onze deuren graag open en geven met alle plezier advies over de do’s and dont’s bij het ontwerpen met geanodiseerd aluminium en het managen van de klantverwachtingen.”
Alucol heeft de laatste jaren veel geïnvesteerd in automatisering. “Onze klanten kunnen op elk moment de status van de orders inzien, hoeveel producten al klaar zijn en wat de geplande leverdatum is van de producten”, zegt Frank. “Binnen afzienbare tijd is het zelfs mogelijk om via onze webportal razendsnel een offerte aan te vragen, informatie die onze klanten dan weer kunnen verwerken in een offerte aan hún klanten. Ook hebben we voor vaste klanten een 48-uurs service. Stel, er beschadigt iets tijdens transport of montage, dan zorgen wij ervoor dat het materiaalstuk binnen 48 uur wordt geconserveerd en geleverd. Een extra service die op prijs wordt gesteld en waar regelmatig een beroep op wordt gedaan.”