Platform over gevels, glas & daken
Gevels high-end kantoorgebouw afgestemd op de omgeving

Gevels high-end kantoorgebouw afgestemd op de omgeving

Pareltje aan de Apollolaan

Op de hoek van één van de meest prominente groene lanen van Amsterdam, de Apollolaan, is een high-end kantoorgebouw verrezen. Het gebouw heeft aan drie zijden een verschillende gevelopbouw die volledig is afgestemd op de omgeving. En daarbij werd nadrukkelijk de grens opgezocht, getuige de diepe vinnen over de volledige gebouwhoogte, zonder verbindend horizontaal element. Laat dat maar over aan de experts van Vorsselmans die instonden voor de complete gebouwopbouw van dit pareltje dat barst van de technische hoogstandjes.

0968 Apollolaan ©Ossip kopie

Het kantoorgebouw bevindt zich op een hele specifieke locatie in Amsterdam, begint Johan Hendrix, projectleider bij Vorsselmans. “OMA Architecten heeft het ontwerp afgestemd op de omgeving. Zodoende kenmerkt het ontwerp zich door drie heel verschillende geveltypes. De noordgevel, gelegen aan het park, heeft een hele vlakke uitstraling met zo weinig mogelijk reliëf, uitgevoerd in een structureel verlijmd gevel van Schüco. De achtergevel sluit aan op een wijk met veel architectuur volgens de Amsterdamse School. Dat verklaart de specifieke detaillering met bisschopsmutsen en metselwerk. De naar de Apollolaan gekeerde oost- en westgevel tot slot wordt gekenmerkt door in elkaar grijpende glazen volumes die op een legpuzzel lijken. Dat beeld wordt versterkt door de verticale vinnen.”

Complexe knopen

De opstapeling van volumes in combinatie met de diepe vinnen aan de oost- en westgevel vroeg volgens Johan toch wel de nodige aandacht in de engineering. “Als we alleen al kijken naar de kubussen die in elkaar steken, dat geeft dat bijzonder veel complexe knopen die we telkens in de hoekpunten van de gevel hebben opgelost en dus niet als zodanig zichtbaar zijn. Dat was best wel een uitdaging”, weet Johan. “Daarnaast moest er ook nog een voorziening in de gevel getroffen worden voor de verticale banen in de vorm van diepe vinnen. Hiervoor zijn kruisvormige dragerstructuren ontwikkeld en in de gevel opgenomen, die doorlopen tot in de vinconstructie. Het is uitgevoerd als een maatwerk extrusie, een heel special proces ook nog, vanwege de vindiepte van maar liefst 435 mm.”

Windlast en thermische uitzetting

Over de vinnen gesproken, ze bestrijken de volledige gebouwhoogte zonder toevoeging van een horizontaal verbindend element. “En dat terwijl er toch best wat windlast op de gevel staat”, voegt Johan eraan toe.    

1612 Apollolaan ©Ossip kopie

“Als je als buitenstaander puur naar de vinconstructie kijkt, dan lijkt het in eerste instantie onmogelijk. Met elkaar zijn we erin geslaagd om het toch mogelijk te maken. Je kunt je voorstellen dat hier de nodige onderzoeken en testen aan vooraf zijn gegaan om de vinnen bestand te maken tegen windlast én thermische uitzetting. Dat laatste is immers ook een ‘dingetje’ bij dit soort extreme afmetingen. De vin moet ongehinderd kunnen uitzetten en krimpen. Dat hebben we opgelost door een schuivende verbinding te realiseren met een speciale inzetcomponent. Ook dat ‘knooppunt’ is uitvoerig getest tot zelfs in een mock-up aan toe. Over ieder detail in het ontwerp is uitvoerig nagedacht.”

Kozijnen als mini-vliesgevel

De vinnen op de oost- en westgevel zorgen niet alleen voor een groot contrast met de gladde noordgevel, ze zorgen ook nog voor een stukje beschaduwing. “De oost- en westgevel kunnen behoorlijk wat hinder ervaren van invallend zonlicht, met deze vinnen als passieve zonwering wordt dat grotendeels voorkomen”, legt Johan uit. “De gevel aan de achterzijde tot slot is uitgevoerd in ‘vakjes’ van metselwerk om aan te sluiten op de schaal van de woonwijk. De Schüco-kozijnen zijn in de basis eigenlijk mini-vliesgevels om van binnenuit esthetisch dezelfde uitstraling voor de gebruiker te bewerkstelligen. Ook daar zit de crux hem in de knopen, het punt waar de ene vliesgevel overgaat in de ander, zonder dat er plaats is voor een metselwerkdrager of andere voorzieningen. Opnieuw een technisch hoogstandje. Dat gecombineerd met high-end beglazing met een zeefdrukpatroon geeft in grote lijnen de complexiteit weer van dit project.”

De plint is uitgevoerd in een doorlopende vliesgevel. “Om de bovenbouw af te schalen en de menselijke maat terug te brengen in de plint is een overgangszone gecreëerd met een soort ladderprofiel uitgevoerd met aluminium kokerprofielen.” Al met al kijkt Johan terug op een technisch complex maar zeer prettig verlopen project. “Het mooie van OMA Architecten, die toch vooral bekend staan om hun opzienbarende creaties, is dat zij diezelfde hoogstaande kwaliteit tot op detailniveau hebben doorgevoerd op dit relatief bescheiden project. Zodat opnieuw een pareltje ontstaat. Zo zitten wij als Vorsselmans ook in de wedstrijd. We zijn in staat om de grenzen op te zoeken en het schier onmogelijke toch mogelijk te maken. Dit kantoorgebouw is daar een treffend voorbeeld van.”

Bouwinfo – Apollolaan, Amsterdam
  • Opdrachtgever: Kroonenberg Groep
  • Architect: OMA Architecten
  • Aannemer: JP van Eesteren
  • Gevelbouwer: Vorsselmans
  • Systeemleverancier: Schüco Nederland

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten