Er gebeurt veel op het gebied van gevels. Belangrijke trends zijn onder andere het verminderen van CO2-uitstoot en materiaalgebruik, meer aandacht voor veiligheid en het omarmen van circulair en modulair bouwen. Schüco neemt zijn verantwoordelijkheid en toont een aantal unieke en opvallende concepten tijdens Future Facade op 7 en 8 mei in Jaarbeurs Utrecht.
Schüco is tijdens het 2-daagse event niet te missen. De systeemleverancier heeft niet alleen een eigen stand, maar is ook aanwezig in de expositieruimte met het baanbrekende Grid2Shell. Daarnaast verzorgt Schüco het ochtendprogramma in het theater op 8 mei met sprekers van internationale allure uit de eigen gelederen. Joep Römgens, Head of Service, Marketing en Product Management bij Schüco Benelux, opent het programma. Hij bespreekt de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de sector, zoals die van modulair bouwen en aandacht voor veiligheid.
Na de opening van Römgens betreden verschillende collega’s van Schüco het podium. Andrea Pilla, Senior Façade Engineer, presenteert een innovatie die nog in de onderzoeksfase zit, de Minimal Wall. Het is een slimme combinatie van glas en aluminium die door een speciale lijmtechniek een gelamineerd systeem vormt. Dit resulteert in een zeer sterke verbinding, terwijl ook de materiaalkosten en CO2-uitstoot worden verlaagd. Daniel Arztmann, Head of Custom Engineering, bespreekt hoe Schüco de vaak onconventionele ontwerpen van architecten tot leven brengt. “De titel van deze lezing is ‘Crazy Architectural Engineering’. Daarmee bedoelen we: architecten, laat uw fantasie de vrije loop, wij maken het haalbaar”, zegt Römgens. “Uiteraard binnen de wetten van de bouwfysica, milieueffecten, circulariteit, enzovoort. Maar in wezen is geen enkel idee te ‘gek’ om aan te pakken. Daniel zal diverse verbluffende projecten laten zien die Schüco internationaal heeft afgerond.”
Thomas Alexander Fruhmann, Director of Pre-Construction Services Middle East, presenteert de zelfdragende aluminium/glasconstructie Grid2Shell. Met deze constructie kunnen volgens Römgens volledige glazen gevels en lichtkoepelconstructies worden gebouwd. “We tonen hier exact dezelfde mock-up die op BAU München heeft gestaan, dus we zijn best wel trots dat we deze nu ook op Future Facade kunnen tonen. Het is een serieus gevelelement met een gewicht van circa 1.200 kilogram. Het hart wordt gevormd door de ‘knopen’ die onder verschillende hoeken worden geëngineerd. Daardoor is geen extra dragende, stalen onderconstructie nodig. Zelfs een volledige bolvorm is mogelijk. Verder is de invulling ook variabel met glas, geveldoek, zonnepanelen en noem maar op.”
Nóg meer inspiratie biedt Stephen Tanno, Director of Pre-Construction Services UK. Hij gaat tijdens zijn lezing in op de noodzaak en uitdagingen van hoogbouw. Tot slot sluit Römgens het programma van donderdagochtend af met een presentatie over het verduurzamen van bestaande gebouwen. “Als we in 2050 Paris Proof willen zijn, ligt de echte uitdaging – en kans – in bestaande gebouwen. Ongeveer 85% van deze gebouwen staat er over dertig jaar nog steeds, en de meerderheid is noch energiezuinig noch energieneutraal, laat staan energiepositief. Er is een enorme inspanning nodig om deze huizen en gebouwen te transformeren, renoveren of upgraden. Bij Schüco noemen we dit ‘Value Up’ – het creëren van toegevoegde waarde. We bieden oplossingen voor verschillende scenario’s, van onderhoud, reparaties en upgrades tot complete kernrenovaties waarbij een gebouw wordt gestript en een geheel nieuwe gevel krijgt. Er zijn veel mogelijkheden daartussenin.”
Kortom, Schüco biedt bezoekers aan Future Facade volop inspiratie om de uitdagingen in de sector te lijf te gaan. Römgens tot besluit: “Ben je architect, ingenieur, gevelbouwer of anderszins professioneel betrokken bij de gevelbouwsector? We ontmoeten je graag op onze stand, in de expositieruimte of in het theater.”