Waardig alternatief voor tropisch hardhout
Op de beurs Future Facade laat Gras Wood Wide je kennismaken met Lunawood, een waardig alternatief voor tropisch hardhout dat ook nog eens relatief dicht bij huis wordt geoogst. Lunawood is weliswaar niet nieuw, maar anno 2025 super actueel dankzij onder meer zijn perfecte brandprestaties. Daarnaast presenteert Gras Wood Wide op de gevelbeurs met Superwood een compleet nieuw product met een extreem lange levensduur.
Lunawood is een product dat zich de afgelopen twintig jaar ruimschoots bewezen heeft, zegt Ruud Smits, salesmanager bij Gras Wood Wide. Het bedrijf heeft Lunawood al sinds 2001 in het assortiment. “Het is een ontzettend populair product, ook in Nederland. Niet alleen vanwege het duurzame karakter en de vormstabiliteit, maar ook door zijn goede prestaties op het gebied van brandvertragendheid. Afhankelijk van het gekozen model voldoet het aan brandklasse D, maar het kan ook geïmpregneerd worden naar brandklasse B. Het basisproduct is Scandinavisch vurenhout en grenen. Onbehandeld heeft Lunawood een gegarandeerde levensduur van 25 jaar aan de gevel.”
Die lange levensduur heeft Lunawood te danken aan het thermisch modificatieproces. “In de basis is het vurenhout of grenen dat wordt geoogst in Finland. De stammen staan dicht bij de fabrieken. Vervolgens wordt het hout sterk verhit tot boven de 200 graden Celsius, waarbij alle voedingsstoffen en harsen uit het hout worden gehaald”, legt Smits uit. “Daardoor is het hout niet meer aantrekkelijk voor insecten, schimmels of andere beestjes en dat zorgt voor de lange levensduur. Ook is het vormstabiel, het werkt niet of nauwelijks meer. En dat tezamen maakt het zo geschikt voor toepassing aan de gevel. Onder invloed van de elementen zal Lunawood langzaam en op een natuurlijke wijze vergrijzen.”
De uitstekende brandprestaties én het duurzame karakter waren de voornaamste redenen om Lunawood toe te passen aan de gevel van Hotel Popal in Utrecht. Er zijn hier twee verschillende modellen gekozen: Luna Triple en Luna Panel in drie verschillende breedtes. Los van de technische prestaties sluit ook de uitstraling van het materiaal volgens Monk Architecten BNA uit Utrecht perfect aan bij de creatieve en culturele sfeer van de omgeving. Voor een bijgebouw in het Limburgse Berg en Terblijt fungeert het Lunawood op zijn beurt puur als esthetische schil. “De gevel en het dak zijn bekleed met Luna Triple 32 x 140 mm die via een verholen goot optisch één lijn vormen. Achter het hout vindt een sterke ventilatie plaats. Er is ook gezorgd voor een goede mogelijkheid voor afvoer van vocht. Een waar 3D-kunststuk.”
Lunawood wordt doorgaans onbehandeld toegepast, maar er zijn volgens Smits ook mogelijkheden om het een kleur te geven. Al wordt het vooral toegepast vanwege zijn natuurlijke grijze patina. Wie meer kleur wil, zou Superwood eens moeten overwegen. “Het is een nieuw product van een producent uit Denemarken, waarvoor we recent het dealerschap voor Nederland hebben gekregen. Superwood met als basis Scandinavisch vurenhout wordt op een andere manier verduurzaamd dan Lunawoord. Het wordt onder druk tot in de kern geïmpregneerd. Daarna kan het afgewerkt worden in vrijwel elke kleur. Het Superwood heeft een technische levensduur van circa 60 jaar. Exacte specificaties en meer details van het Superwood delen we op Future Facade.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Gras Wood Wide.