Succesfactoren voor internationaal geveldesign centraal in bomvol theater
Future Façade is hét internationale eventplatform dat de hele gevelontwerp- en engineeringbranche uit heel Europa samenbrengt. In samenwerking met het European Façade Network, TU Delft en TU Darmstadt en de VMRG lanceerde Jaarbeurs Utrecht een gloednieuw tweedaags evenement voor de internationale gevelindustrie, dat plaatsvond op 7 en 8 mei 2025.
Tijdens deze eerste editie van Future Façade in de Jaarbeurs Utrecht, vond op 7 mei een bijzonder inspirerende VMRG talkshow plaats. In een bomvol theater stond het thema ‘Succesfactoren voor internationaal geveldesign’ centraal. Vier toonaangevende bedrijven uit de gevelbranche gaven een inkijkje in hoe zij internationaal impact maken – elk vanuit hun eigen expertise en perspectief. De talkshow werd gepresenteerd door VMRG directeur Henk Zoontjens en bood bezoekers een dynamische mix van inhoudelijke presentaties, interactie en praktijkvoorbeelden.
De talkshow belichtte vier essentiële succesfactoren die bijdragen aan succesvolle internationale gevelprojecten. André Jansen van Solarlux trapte af met een presentatie over de uiteenlopende wet- en regelgeving op het gebied van gevelprestaties binnen Europa. Met concrete voorbeelden liet hij zien hoe Solarlux hier flexibel op inspeelt, zonder concessies te doen aan ontwerpkwaliteit of comfort.
Daarna toonde Melissa Campos van Aldowa hoe gevels niet alleen energie kunnen besparen, maar ook actief kunnen bijdragen aan het opwekken van warmte. Het innovatieve warmtewinningssysteem dat zij presenteerde, wekte zichtbaar veel interesse op in de zaal – mede doordat er een model werd getoond op de beursvloer.
Vervolgens bracht Remco Baartmans van Alumet het publiek in vervoering met een reeks spraakmakende projecten waarbij kleur, textuur en materiaalgebruik van aluminium gevels tot ware kunst zijn verheven. Zijn verhaal onderstreepte hoe esthetiek en techniek elkaar versterken in grensverleggende gevelarchitectuur.
Tot slot nam Stephen Tanno van Schüco International het publiek mee naar Reykjavik, IJsland. Aan de hand van de casestudy van het Landspitali ziekenhuis legde hij uit hoe ‘cross-border’ ontwerpteams – met betrokkenheid van technische specialisten vanaf de allereerste fase – zorgen voor efficiëntere processen en hogere ontwerpkwaliteit.
De kracht van de talkshow lag in de combinatie van vakinhoud en interactie. Henk Zoontjens zorgde als host voor levendige gesprekken tussen de sprekers én het publiek. Vanwege het internationale karakter van Future Façade was de voertaal Engels. Vragen uit de zaal leidden tot waardevolle uitwisselingen en nieuwe connecties.
Na afloop van de talkshow werd er enthousiast nagepraat tijdens de netwerkborrel, waar deelnemers hun ervaringen en ideeën verder konden delen. Het was een middag vol inspiratie, kennisdeling en internationale samenwerking – precies wat de VMRG met deze talkshow voor ogen had.
Met de talkshow leverde de VMRG een inhoudelijke bijdrage aan het grotere doel van Future Façade: het stimuleren van innovatie, samenwerking en toekomstbestendig gevelvakmanschap. De volle zaal en de positieve reacties tonen aan dat er een sterke behoefte is aan kennisdeling over grensoverschrijdende samenwerking en slimme geveloplossingen.
Als branchevereniging blijft de VMRG ook in de toekomst inzetten op dit soort platforms, waar ontmoeting, verdieping en innovatie samenkomen.