Platform over gevels, glas & daken
Nabeschouwing Future Facade

Nabeschouwing Future Facade

Hybride systeem van Aliplast combineert beste van twee werelden

Aliplast kopie
Het hybride Refine-systeem trok veel bekijks op de stand van Aliplast.

Een Nederlandse primeur op de stand van Aliplast tijdens Future Facade. “Met het Refine-systeem combineren we het beste van twee werelden”, zegt Marc Mulders, salesmanager bij Aliplast, vol trots. “De kern van het systeem wordt gevormd door een kunststof profiel, dat aan weerszijden is voorzien van een buitenschaal van aluminium, die op zijn beurt iets dikker wordt uitgevoerd dan die van een traditioneel vol-aluminium kozijn. In combinatie met verlijmd glas in de vleugel ontstaat een zeer robuust geheel. Het Refine-systeem is qua statica vrijwel gelijkwaardig aan een vol-aluminium systeem, en biedt ook alle architectonische voordelen, zoals een slankere detaillering, strakke lijnen en meer kleurmogelijkheden ten opzichte van kunststof. De kunststof basis daarentegen maakt dat het systeem eenvoudiger en sneller te produceren is dan een vol-aluminium systeem en daarmee een scherpere prijssetting heeft. In het tijdsbestek waarin een gevelbouwer doorgaans één vol-aluminium systeem produceert, kan het ook vier kozijnen van ons Refine-systeem produceren. Zo bewijzen gevelbouwers in Spanje, waar we het systeem al vijf jaar leveren. Ze kunnen met dezelfde mensen flink opschalen in de productie. Met het oog op de toekomstige uitdagingen is dat een win-win.” Het innovatieve Refine-systeem bleef bij bezoekers en andere geïnteresseerden niet onopgemerkt. “We hebben zelfs al een aantal concullega’s over de vloer gehad”, zegt Mulders met een lach.

Het hybride Refine-systeem trok veel bekijks op de stand van Aliplast.

Made in Austria: HPL-panelen van Fundermax

Fundermax kopie
Fundermax biedt de mogelijkheid om diens HPL-laminaten te voorzien van een individuele print.

Belangrijk thema’s op Future Facade waren duurzaamheid en de circulaire economie. Deze onderwerpen staan al jaren centraal bij Fundermax. In moderne productiefaciliteiten in Oostenrijk en Noorwegen produceert het Oostenrijkse familiebedrijf duurzame HPL-laminaten gemaakt van natuurlijke grondstoffen. “Onze producten zijn in Nederland al meer dan dertig jaar verkrijgbaar, maar sinds enige tijd hebben we vanuit de fabriek een eigen vertegenwoordiging in de Benelux”, zegt Frank De Langhe, sales & prescription manager bij Fundermax. De HPL-platen van Fundermax kenmerken zich door hun speciale weerbestendigheid, UV-stabiliteit en extreem lange levensduur. “De hoge kwaliteit van ons product is door iedereen wel gekend. Hier op de beurs vestigen we vooral de aandacht op ons uitgebreid servicepakket en de mogelijkheid tot maatwerk, ook in hele kleine series. We zijn een niet-beursgenoteerd familiebedrijf en dat betekent dat we er écht zijn voor de klant. Daar zijn we met recht trots op. Zo hebben we een eigen verzaagdienst en leveren desgewenst een digitale bedrukking op maat. Het opent nieuwe creatieve mogelijkheden voor architecturale concepten en corporate design in gevelontwerp.” De digitale bedrukking van Fundermax is overigens een bewezen technologie en reeds toegepast op tal van projecten in Europa.

Made in Austria: HPL-panelen van Fundermax

​​Circulaire gevelproducten op de stand van Innodeen

Innodeen kopie
Volop interesse voor de circulaire gevelproducten van Innodeen.

Innodeen profileert zich als producent van innovatieve en duurzame maatwerkoplossingen met recyclebare kunststoffen en biocomposieten. Bezoekers aan Future Facade konden onder meer kennismaken met het brede assortiment aan DTS-dorpels. “De dorpels zijn volledig circulair en geproduceerd uit 90 procent gerecycled materiaal”, zegt Roald Haneveld, technisch adviseur bij Innodeen. “We leveren varianten voor zowel houten, kunststof als aluminium binnen- en buitenkozijnen. De dorpels sluiten perfect aan op elke detaillering, ongeacht sponningstelsels.” Verder wees Haneveld ons op de samples van DBP Siding. “Het is een biocomposiet gevelbekleding geproduceerd uit 100 procent restafval volgens een beproefd recept, bestaande uit 70 procent aan houtvezel en 30 procent polypropyleen (PP). De houtvezels zijn afkomstig van ongelakt sloophout, einde levensduur pallets en PEFC-gecertificeerde reststromen, terwijl de PP wordt geselecteerd uit huishoudelijk PMD-restafval.” Alsof dat nog niet genoeg was, stond er ook een mock-up van het weerbestendige DBP-stelkozijn op de stand. “We produceren stelkozijnen volledig op maat uit Durodeen, een thermohardende kunststof die ongevoelig is voor water en vocht en zich kenmerkt door een hoge isolatiewaarde. Desgewenst voorzien we het stelkozijn van een sponning en kleuren we de voorzijde zwart zodat er geen folie meer nodig is.”

Jansen AG slaat brug tussen verleden en heden

Jansen AG kopie
Wist je dat het stalen Jansen Viss-profiel al bijna zestig jaar bestaat en de basis van het systeem nog altijd heel actueel is?v

Wist je dat het stalen Jansen Viss-profiel al bijna zestig jaar bestaat en de basis van het systeem nog altijd heel actueel is? “Het systeem is in die jaren nauwelijks veranderd”, vertelt een enthousiaste Thijs van Oostrum, architecten adviseur bij Jansen AG, op de beursstand tijdens Future Facade. “De eerste versie van het profiel is nog steeds te gebruiken en met minimale ingrepen aan te passen aan de hedendaagse normen.” En dat bewijs werd geleverd in de ‘Maze of Innovations’ waar de levensloop van het Viss-profiel werd getoond. “Neemt niet weg dat we onze systemen voortdurend blijven innoveren, maar wel met oog voor duurzaamheid en circulariteit. De bekende Viss-groef is in al die jaren niet veranderd. We geloven in ‘droge’ verbindingen. Een las doet afbreuk aan de herbruikbaarheid en statica.” Op de eigen stand wijst Van Oostrum ons op het gerefurbished Janisol-raamprofiel, afkomstig uit een project van vele decennia oud. “We hebben het niet-thermisch geïsoleerd kaderprofiel behouden en geüpgraded naar een thermisch onderbroken profiel. Opnieuw een toonbeeld van circulariteit.” Volgens Van Oostrum zou je ook oorspronkelijke vleugels op deze manier kunnen upgraden, zonder het ontwerp te beïnvloeden. Tot slot wijst hij ons op een Viss-prototype met een aanzichtbreedte van slechts 40 mm. “Puur bedoeld om de reacties te peilen”, voegt hij eraan toe.

Opvallende concepten bij Schüco

Schuco kopie
Op Future Facade pakte Schüco groots uit met onder meer het baanbrekende Grid2Shell in de ‘Maze of Innovations’.

Je kon bijna niet om Schüco heen tijdens Future Facade. Behalve een aanzienlijke stand, ontving de systeemleverancier gasten in hun eigen lounge en was prominent aanwezig in de ‘Maze of Innovations’ met het baanbrekende Grid2Shell. “Met deze constructie kunnen volledige glazen vliesgevels en lichtdakconstructies worden gebouwd”, zegt Michiel Prijs, Marketing Manager bij Schüco Nederland. “De knopen kunnen onder verschillende hoeken worden geëngineerd. Zodoende zijn extreme parametrische vormen mogelijk.” Op de stand toonde Schüco verder een prototype van een kostenefficiënte schuifpui en een innovatie die nog in de onderzoeksfase zit, de Minimal Wall. “Het is een slimme combinatie van glas en aluminium die door een speciale lijmtechnologie in extra draagkracht resulteert. Het is daarmee een interessante ontwikkeling voor gevels met een lager materiaalgehalte”, volgens Prijs. In het kader van de Value Up-strategie toonde Schüco op zijn stand nog eens drie elementen gericht op verschillende renovatiescenario’s. En alsof dat nog niet genoeg was, verzorgde de systeemleverancier ook nog het ochtendprogramma in het theater op 8 mei met sprekers van internationale allure uit de eigen gelederen. “We hebben bezoekers hopelijk geïnspireerd om gezamenlijk de uitdagingen in de sector te lijf te gaan.” 

Flexibele geveloplossingen volgens Solarlux 

Solarlux kopie
Veel belangstelling op de stand van Solarlux voor de flexibele gevelconcepten, waaronder het innovatieve Casement Window.

Solarlux profileert zich als pionier op het gebied van flexibele gevelopeningen. Op Future Facade vestigden ze de aandacht op de internationale wet- en regelgeving rondom geluidsbelasting op de gevel. “Geluidswering is een actueel thema in de bouw, vooral in gebieden met veel verkeer of in dichtbevolkte stedelijke omgevingen. De wetgeving daaromtrent is echter niet in elk land eenduidig, en zelfs in Nederland hebben we te maken met regionale verschillen”, zegt Eddy Weijers van Solarlux. “Met onze flexibele tweede-huidoplossingen, zoals het Modular-systeem, balkonbeglazingen en de Ecoline M spelen we daar op in. Daarbij wordt niet alleen het omgevingsgeluid drastisch gereduceerd, ook de isolatiewaarde verbetert én het gebouw gaat er esthetisch op vooruit. En in combinatie met het reinigingsbeslag kan de buitenzijde van de gevel van binnenuit worden schoongemaakt. Zo bespaar je ook nog eens op onderhoudskosten.” Inspelend op het thema geluidswering peilde Solarlux alvast de reactie van bezoekers op het nieuwe Casement Window, een modulaire raamconstructie voorzien van dubbele elementen voor zowel nieuwbouw als renovatiedoeleinde. “Met dit innovatieve concept kan een gevel flexibel naar eigen inzicht worden ingevuld op basis van de eisen ten aanzien van geluid- en thermische isolatie. Het systeem zorgt voor een aanvullende geluidwering op de gevel die tevens opengezet kan worden om spuien van de achterliggende ruimte mogelijk te maken. Het systeem opent naar binnen, zodat bewassing vanaf de binnenzijde mogelijk is.”

Swisspearl: creatief in vezelcement 

IMG 0316 kopie
Volop innovaties bij Swisspearl tijdens Future Facade, zoals de Tectolit 5e façade en de Closed Corner gesloten hoekoplossing.

De stand van Swisspearl was tijdens Future Facade twee dagen lang goed gevuld. Niet alleen met diens vezelcementproducten, maar vooral ook met geïnteresseerde bezoekers. Met creatieve panelen profileert Swisspearl zich al jaren als kunstenaar in de vezelcementindustrie en biedt architecten maximale ontwerpvrijheid. Maar het assortiment omvat ook concepten die verschillende functies combineren, zodat architecten kunnen spelen met vormen, esthetiek en functionaliteit. Op de beurs toonde de fabrikant aardig wat innovaties rond deze thema’s, zoals de Tectolit 5e façade en de Closed Corner gesloten hoekoplossing. De Tectolit 5e façade is een concept waarbij het gevelpaneel feilloos overloopt in het dak, zodat het dak en de wand esthetisch met elkaar in harmonie zijn. Het concept leent zich bovendien voor een vlakke integratie van (gekleurde) zonnepanelen, zowel in de gevel als in het dak. De Tectolit-vezelcementpanelen zijn toepasbaar vanaf een dakhelling van 15 graden. En met de Closed Corner biedt Swisspearl voortaan ook een gesloten hoekoplossing voor een geventileerde gevelconstructie. Op de hoek van een gebouw worden de panelen in verstek uitgevoerd, zodat je niet langer tegen de zijkant van de plaat aankijkt en er geen hoekprofiel meer nodig is. Maximale creativiteit biedt Swisspearl tot slot met de vrije vormen, waarbij de panelen in de fabriek met de hand worden gevormd

Inspireren met de Trespa Standaard

IMG 0288 kopie
Bezoekers ervaren de Trespa Standaard van dichtbij.

De stand van Trespa was niet te missen tijdens Future Facade, en lag direct op de route van de entree. “Een strategische en bewuste keuze”, volgens Marco Beelen, regiomanager Nederland, UK en Ierland bij Trespa. “We willen architecten, gevelbouwers, ontwerpers en opdrachtgevers niet alleen inspireren met onze veelzijdige producten, maar vooral beter toerusten om verantwoorde materiaalkeuzes te maken. Met objectieve en geverifieerde data. De Trespa Standaard noemen wij dat, waarmee we alles toetsbaar maken met een bewezen milieuproductverklaring per paneel. Onze producten bestaan in de basis voor 70 procent uit geperste houtvezels, die CO2 opnemen en opslaan, wat bijdraagt aan een lagere CO2-uitstoot. Via ons ‘Second Life’-programma houden we dat zo lang mogelijk vast. Aan het einde van de levensduur nemen we onze producten kosteloos terug in en geven ze een tweede leven in een andere toepassing dan aan de gevel.” Bezoekers aan de beurs konden de tastbare resultaten van het ‘Second Life’-programma zelf ervaren. Enkele meubels op de stand waren bijvoorbeeld gefabriceerd uit gebruikt plaatmateriaal. “Daarmee blijft de opgeslagen koolstof langer behouden en wordt verspilling voorkomen.” Beelen gunt ons tot slot een kijkje in de productcatalogus en zegt: “Met ons enorm scala aan ontwerpen, unieke patronen, ritmes en diepten kunnen we bovendien de wensen van elke creatieve geest vervullen. En dat een leven lang, met nagenoeg geen onderhoud.”

Bezoekers ervaren de Trespa Standaard van dichtbij. 

Duurzaam veredeld naaldhout van Gras Wood Wide

GrasWoodWide kopie
De lekkere geur van veredeld naaldhout verspreidde zich als een onzichtbare stroom en lokte menig bezoeker ongemerkt naar de royaal opgezette stand van Gras Wood Wide.

De lekkere geur van veredeld naaldhout verspreidde zich als een onzichtbare stroom over de beursvloer van Future Facade. Het lokte menig bezoeker ongemerkt naar de royaal opgezette stand van Gras Wood Wide, die hier diens complete gevelassortiment presenteerde, waaronder een heuse primeur. “Lunawood is een product dat zich de afgelopen twintig jaar ruimschoots heeft bewezen. Het is een waardig alternatief voor tropisch hardhout, wordt relatief dicht bij huis geoogst en is anno 2025 super actueel dankzij onder meer zijn perfecte brandprestaties”, zegt Ruud Smits, salesmanager bij Gras Wood Wide. Het nieuwe Superwood beleefde tijdens Future Facade zijn kick-off. “Het is een nieuw product in het assortiment van Gras Wood Wide van een producent uit Denemarken, waarvoor we recent het dealerschap voor Nederland hebben gekregen. Het Scandinavisch vurenhout wordt op een andere manier verduurzaamd dan Lunawoord. Het wordt onder druk tot in de kern geïmpregneerd middels een CO2-neutrale productie. Daarna wordt het hout geprofileerd en kan het afgewerkt worden in vrijwel elke kleur. Superwood heeft een technische levensduur van circa 60 jaar. Het product is dan ook heel enthousiast ontvangen. Voorafgaand aan de beurs hebben we her en der wat informatie gedeeld, en dat heeft zelfs al geleid tot een eerste project. Het wordt toegepast aan de gevel van elf woningen in Venhuizen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten