Met de uitbreiding en renovatie van het Ronald McDonald Huis Emma in Amsterdam is een mooie dynamiek gecreëerd tussen transparantie en geborgenheid. Het opvallende gevelontwerp speelt daarin een belangrijke rol. Voor het beoogde eindresultaat combineerde Aluminium Ramenfabriek Alraf de profielen van maar liefst drie systeemleveranciers.
Het bestaande Ronald McDonald Huis Emma in Amsterdam was sterk verouderd, voldeed niet meer aan de hedendaagse eisen en barstte bovendien uit zijn voegen. Reden voor de stichting om plannen te smeden voor een ingrijpende verbouwing van het bestaande gebouw aangevuld met een deel nieuwbouw. Heyligers architects tekende voor het ontwerp dat door Salverda Bouw tot uitvoering is gebracht. “Als vaste relatie van Salverda hebben wij ons ontfermd over de invulling van de aluminium geveldelen en de stalen binnenkozijnen”, zegt Marc Koers, calculator bij Alraf. “We verwerken een brede waaier aan profielsystemen, en kiezen voor elk project de beste oplossing.”
De verbouwing bestond dus uit een nieuwbouw- en renovatiegedeelte. Een deel van het oude pand werd afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw.
Uit duurzaamheidsoogpunt zijn delen van het oude gebouw hergebruikt. Zo is de oude zinken gevel van het gesloopte gebouw hergebruikt in de nieuwe gevel en bestaat de nieuwe vloer van het gebouw uit sloopmateriaal van het afgebroken pand. De functie van het vernieuwde Huis Emma is volgens de architect af te lezen aan de karakteristieke vorm van een archetypisch huis. De hoge transparante kopgevel met diepe houten lamellen biedt een mooie dynamiek tussen transparantie en geborgenheid. Daarmee wordt de functie van een tweede thuis voor families, die hier tijdelijk verblijven, benadrukt. Door de voorgevel deels schuin weg te laten draaien, opent het zich naar de weg. De gesloten maar verfijnd gedetailleerde langsgevel knikt met de weg mee en voorziet de ruimten van daglichttoetreding op die specifieke plekken waar het gewenst is. Het gebouw oriënteert zich op het groen aan de tuinzijde. Aan deze zijde bestaat het nieuwe hoofdgebouw uit twee afzonderlijke huisvormen die symbool staan voor de ouder en het kind.
Aluminium Ramenfabriek Alraf produceerde en monteerde de vliesgevels, aluminium kozijnen en stalen binnenkozijnen. “Meest opvallend zijn toch wel de grote vliesgevels in de kopgevels”, zegt Koers. “Het zijn vrij grote gevels met schuine kanten, al is dat laatste anno 2025 ook geen uitzondering meer.
In onze werkplaats zijn we hier volledig op ingericht. We beschikken over moderne bewerkingsmachines waarmee we snel en efficiënt, maar bovenal kwalitatief hoogwaardig gevels en kozijnen kunnen produceren van de meest uiteenlopende systeemleveranciers. Dat maakt dat we altijd een ‘fit for purpose’ oplossing kunnen voorstellen die niet alleen kwalitatief maar ook economisch interessant is. In dit geval hebben we bijvoorbeeld aan de binnentuin een Schüco-vliesgevel gecombineerd met een pui van Kawneer.”
Voor de aluminium kozijnen heeft Aluminium Ramenfabriek Alraf het profielsysteem Kawneer RT 72 Reflex I en Kawneer RT 72 HI+ FR toegepast voor de brandwerende kozijnen buiten. “Tijdens de engineeringsfase hebben we de afmetingen van de brandwerende buitenkozijnen ietwat verkleind om binnen de standaard attesten en testrapporten van Kawneer te blijven. Het was weliswaar centimeterwerk, maar toch”, zo legt Koers uit. “De vliesgevels zijn uitgevoerd in Schüco FWS 50 en voor de stalen kozijnen hebben we gebruik gemaakt van het Jansen Economy 50-systeem uitgevoerd in 30 en 60 minuten brandwerend. De grootste uitdaging volgens Koers in dit project zat ‘m niet zozeer in de techniek, maar vooral in de beperkte bereikbaarheid op locatie. “De bouwplaats was niet al te ruim bemeten en het verkeer rondom mocht niet gehinderd worden. Dat vroeg de nodige afstemming en coördinatie voor wat betreft de aan- en afvoer van materialen.” De kozijnen werden kant-en-klaar aangeleverd en op locatie beglaasd, terwijl de vliesgevels ter plekke zijn opgebouwd en afgemonteerd.
Aluminium Ramenfabriek Alraf bestaat sinds 1982 en heeft meer dan veertig jaar ervaring in geveltechniek. “We verwerken zoals gezegd een brede waaier aan profielsystemen, zowel in staal als aluminium, en beschikken daarnaast over een plaatzetterij met een eigen lasafdeling. Ook bijkomend zet- en laswerk vormt voor ons geen enkel probleem. Van die expertise hebben we overigens voor Huis Emma geen gebruik hoeven maken.” In september 2024 opende het vernieuwde Ronald McDonald Huis Emma haar deuren en recent in maart werd het 40-jarig bestaan gevierd.
Bouwinfo
Ronald McDonald Huis Emma, Amsterdam
Opdrachtgever: Stichting Ronald McDonald, Huis Emma
Architect: Heyligers Architects
Aannemer: Salverda Bouw
Gevelbouwer: Aluminium Ramenfabriek Alraf BV
Systeemleveranciers: Kawneer, Jansen AG NL/BE, Schüco Nederland BV