BouwBeurs 2023 zit erop. Bezoekers en exposanten kunnen terugkijken op een fantastische week boordevol innovaties, goede gesprekken en nieuwe initiatieven, zoals de BouwBeurs Awards en de Ladies Lunch. De hallen in het Jaarbeurscomplex boden ruimte aan maar liefst 675 exposanten, diverse kennispleinen, meer dan 500 kennissessies en niet te vergeten het populaire BouwBeurs Café.
BouwBeurs 2023 had een breed contentprogramma en een ruim aanbod aan slimme en duurzame oplossingen onder het centrale thema ‘samen bouwen aan de toekomst’. De organisatie had zijn best gedaan om er na de coronajaren weer een topevenement van te maken. En met succes. Ook werden de nodige nieuwe initiatieven uitgerold, los van alle primeurs op de stands van de exposanten. Zo kon je tijdens de beurs bijvoorbeeld vooraf uitgestippelde routes volgen. Zo miste je geen belangrijke ontwikkelingen bij het volgen van de innovatieroute en kwam je alles over duurzaamheid te weten via de duurzaamheidsroute. Verder waren er diverse pleinen ingericht met specifieke aandacht voor topics als glas, een loopbaan in de bouw en alles rond veiligheid. Ook was er een Houtpaviljoen, een Tech Forum, een Start-Up straat, en nog veel meer.
Dit jaar werden voor het eerst de BouwBeurs Awards uitgereikt voor innovaties in de sector. De jury koos de winnaars uit negen inzendingen in drie categorieën: Circulariteit, Slim & Efficiënt en Vakmensen. In de eerste categorie ging Fassat Geveltechniek met de hoofdprijs aan de haal voor zijn Beyond Wall System. De ComfoVar Aero ventilatieoplossing van Zehnder Group Nederland sleepte de award binnen in de categorie Slim & Efficiënt. Prefabmaat tot slot werd bekroond met zijn configurator voor prefab materialen in de categorie Vakmensen en won ook de publieksprijs. Nieuw voor deze editie was ook de BouwBeurs Ladies Lunch in het BouwBeurs Café. Meer dan vijftig vakvrouwen kwamen samen om te netwerken en elkaars ervaringen te delen. De sector laat daarmee zien hoe belangrijk vrouwen in de bouw zijn en wil andere vrouwen inspireren om voor het bouwvak te kiezen.
Vanzelfsprekend waren we met de redactie van Gevelbouw ook aanwezig op de beurs. Op de volgende pagina’s een terugblik van de vele highlights. En noteer alvast in je agenda: van 3 tot en met 7 februari 2025 is er weer een nieuwe editie.
Het gebruik van aluminium dak- en gevelsystemen wint aan populariteit in de bouw. Dat merkt ook Roel van der Veen, Area Sales Manager Nederland van PREFA Group. “Aluminium is sterk in opkomst in de bouwnijverheid. Het is een duurzaam materiaal, relatief licht van gewicht en de architectonische vormvrijheid is fenomenaal. Daarnaast ligt aluminium prijstechnisch goed in de markt en is men verzekerd van een kwalitatief hoogwaardig eindresultaat.” PREFA-producten vervagen en verkrijten niet. “We geven daarom 40 jaar (!) kleur- en materiaalgarantie op daken en gevels.” PREFA-producten lenen zich volgens Van
der Veen ook uitstekend voor renovaties, want “ze zijn licht van gewicht en kunnen perfect toegepast worden als ‘covering’ voor of over een bestaande constructie. Een grote bouwkundige verzwaring is door gaans niet noodzakelijk.” Van der Veen verklapt tot slot dat PREFA later dit jaar op Architect@Work een aluminium dakbedekking presenteert met geïntegreerd zonnepaneel. Wordt dus vervolgd!
Celdex
Op de stand van Celdex stond het Seal4Prefab afdichtingsconcept centraal met dit keer speciale aandacht voor het nieuwe Pre-Seal M schuimband. Het betreft een semi-geslotencellig polyurethaan schuimband voorzien van een luchtdicht membraan. Een product dat speciaal is ontwikkeld voor steigervrij bouwen met zowel prefab betonnen sandwichelementen als met houtskeletbouwelementen. Pre-Seal M combineert een minimale compressie met een extreme luchtdichtheid binnen een groot voegbereik. Het product is binnen de systeemcombinaties onafhankelijk getest op duurzaamheid, lucht- en slagregendichtheid. Pre-Seal M maakt onderdeel uit van het Celdex Seal4Prefab afdichtingssysteem, maar is ook als losstaand product te gebruiken.
IsoBouw
IsoBouw heeft groots uitgepakt op BouwBeurs 2023. De enorme stand was dan ook niet te missen, met centraal het gevelisolatiesysteem SlimFort. Een concept dat niet alleen uitblinkt in verwerkingsgemak en een uitstekende isolerende werking, maar ook op het gebied van brandveiligheid en de milieuprestaties. Op de beurs werden met name die twee laatste eigenschappen benadrukt. Zo toonde IsoBouw diverse varianten van door Efectis geteste gevelconstructies. De prestaties zijn dus onderbouwd met declaraties en certificeringen, wat maakt dat ze aantoonbaar voldoen aan de geldende brandveiligheidseisen. En als het gaat om milieuprestaties scoort SlimFort ook hoog. Het product bestaat voor 98% uit lucht en kan hergebruikt (het systeem is demontabel) en/of volledig gerecycled worden, waarbij het als grondstof dient voor nieuwe hoogwaardige EPS-producten.
Jordahl
Elk gebouw is uniek, de verankering dus ook. Het is al vele jaren het motto van Jordahl. De specialist in gevelverankeringsoplossingen werd door Drystack uitgedaagd om een circulaire metselwerkondersteuning te ontwikkelen. Drystack richt zich op een duurzame manier van bouwen: het droogstapelen van stenen waarbij de specie wordt verruild voor een met glasvezelversterkte polyamide. “Een 100% duurzame en volledig demontabele methode die niet van echt metselwerk is te onderscheiden”, zegt Rutger Vehof, sales manager bij Jordahl. “Wij hebben hiervoor een passende ondersteuning ontwikkeld op basis van RVS (in plaats van staal) die net als het droogstapelsysteem zelf perfect is te hergebruiken.” Nog deze zomer kunnen we de eerste resultaten bewonderen, belooft Vehof. “Daarnaast hebben we voor het eerst een verankeringsoplossing ontworpen voor een Cross Laminated Timber (CLT) constructie en zijn we druk bezig met nieuwe oplossingen voor de lichtgewicht gevelelementen van mbX.”
Leviat
Leviat, wereldleider op het gebied van hijs-, verbindings- en verankeringstechnologie voor de bouw en de industriële sector, presenteerde op BouwBeurs 2023 een aantal innovatieve oplossingen. “Ook wij zien een duidelijke verschuiving naar prefab en hebben onder meer een concept bedacht om prefab gevelelementen in beton op
een eenvoudige wijze te verankeren aan de vloer”, vertelt Mark Lammertink, Sales Engineer Gevelafdeling. Op de beurs werd het concept uitgebreid uit de doeken gedaan. En dat trok behoorlijk wat aandacht. Ook van studenten, die door de adviseurs op de stand uitvoerig te woord werden gestaan.
“De jeugd is onze toekomst, en daar nemen we graag de tijd voor.” Verder konden bezoekers op de stand van Leviat ook kennismaken met de bekende systemen, zoals de Halfen HIT koudebrugonderbreking, de Halfen FK5 metselwerkondersteuning en de Scaldex Sumo geveldragers.
LJ Solutions
LJ Solutions heeft de BouwBeurs aangegrepen voor de introductie van Favemanc, een innovatief en uiterst duurzaam keramische gevelmateriaal als aanvulling op het bestaande assortiment geventileerde gevelproducten van Neolife en Scanroc. Het bedrijf uit Hardenberg is hiervoor een samenwerking aangegaan met een producent uit Spanje. “Bij de productie van keramische gevelproducten ligt er een grote opgave als het gaat om natuur en milieu”, erkent Roel Tromp van LJ Solutions. “Duurzaamheid is misschien een containerbegrip, maar dat heeft deze producent als geen ander in de vingers. Het resultaat is een unieke lijn aan gevelproducten die heel goed toepasbaar zijn in een duurzame en circulaire economie, waarin ook losmaakbaarheid een belangrijk thema is. En dankzij de ‘active plus sun’-behandeling wordt mos- en algengroei voorkomen, waardoor het gevelmateriaal langer fris en mooi blijft.” Favemanc is per direct te bestellen via LJ Solutions. “We kunnen snel schakelen en meedenken met de architect. Zelfs een profiel op maat behoort tot de mogelijkheden.”
Soprema
Ook Soprema pakte flink uit op de BouwBeurs. Op twee locaties zelfs! Laten we beginnen bij de enorme stand. Inclusief Formule 1 Race Simulator die als een ware magneet bezoekers naar de stand wist te ‘lokken’ om vervolgens alle ins en outs te horen te krijgen over de snelste weg naar circulariteit. De expert in waterdichting en isolatie toonde oplossingen voor zowel het dak – met vier concepten die leiden naar circulariteit – als het circulaire isolatieprogramma voor de gevel: van PIR/PUR naar biobased. “XPS is in de basis een oliegebonden product, maar we zijn in staat om het circulair te produceren in onze nieuwe fabriek in Tongeren”, zegt Churiel Berkelaar, Accountmanager Isolatie bij Soprema. Dat laatste is mogelijk door de recente overname van EPS Nederland. Een partij die onder meer verpakkingspiepschuim inzamelt, verwerkt en compacteert tot briketten. “Die kunnen we één op één gebruiken als grondstof voor nieuwe XPS-platen.” Behalve een stationaire opstelling in Drachten beschikt Soprema ook over een mobiele shredder, waarmee ze snij-afval op de bouwplaats of eender welke locatie ophalen. De mobiele shredder stond pontificaal voor de hoofdingang opgesteld en trok behoorlijk wat aandacht.
Schöck Nederland
Op de stand van Schöck Nederland was er veel aandacht voor het verbindingsproduct Isolink F. “Ook de vele bezoekers wisten het product op waarde te schatten, gezien de vele positieve reacties”, zegt Michiel Rietveld, accountmanager bij Schöck Nederland. Het innovatieve glasvezelcomposiet vormt de basis voor een aantal slimme verbindingsoplossingen, met name voor de gevelbouw. Isolink F kan met alle typen gevelsystemen, gevelbeplating, adapters en gewichten worden toegepast. “Een duurzaam, koudebrugvrij en demontabel verbindingsproduct dat het mogelijk maakt om de gebouwschil na bijvoorbeeld 30 jaar te vervangen voor een nieuwe look.”
BouwBeurs 2023 had een breed contentprogramma en een ruim aanbod aan slimme en duurzame oplossingen onder het centrale thema ‘samen bouwen aan de toekomst’. De organisatie had zijn best gedaan om er na de coronajaren weer een topevenement van te maken. En met succes. Ook werden de nodige nieuwe initiatieven uitgerold, los van alle primeurs op de stands van de exposanten. Zo kon je tijdens de beurs bijvoorbeeld vooraf uitgestippelde routes volgen. Zo miste je geen belangrijke ontwikkelingen bij het volgen van de innovatieroute en kwam je alles over duurzaamheid te weten via de duurzaamheidsroute. Verder waren er diverse pleinen ingericht met specifieke aandacht voor topics als glas, een loopbaan in de bouw en alles rond veiligheid. Ook was er een Houtpaviljoen, een Tech Forum, een Start-Up straat, en nog veel meer.
Dit jaar werden voor het eerst de BouwBeurs Awards uitgereikt voor innovaties in de sector. De jury koos de winnaars uit negen inzendingen in drie categorieën: Circulariteit, Slim & Efficiënt en Vakmensen. In de eerste categorie ging Fassat Geveltechniek met de hoofdprijs aan de haal voor zijn Beyond Wall System. De ComfoVar Aero ventilatieoplossing van Zehnder Group Nederland sleepte de award binnen in de categorie Slim & Efficiënt. Prefabmaat tot slot werd bekroond met zijn configurator voor prefab materialen in de categorie Vakmensen en won ook de publieksprijs. Nieuw voor deze editie was ook de BouwBeurs Ladies Lunch in het BouwBeurs Café. Meer dan vijftig vakvrouwen kwamen samen om te netwerken en elkaars ervaringen te delen. De sector laat daarmee zien hoe belangrijk vrouwen in de bouw zijn en wil andere vrouwen inspireren om voor het bouwvak te kiezen.
Vanzelfsprekend waren we met de redactie van Gevelbouw ook aanwezig op de beurs. Op de volgende pagina’s een terugblik van de vele highlights. En noteer alvast in je agenda: van 3 tot en met 7 februari 2025 is er weer een nieuwe editie.
PREFA
Het gebruik van aluminium dak- en gevelsystemen wint aan populariteit in de bouw. Dat merkt ook Roel van der Veen, Area Sales Manager Nederland van PREFA Group. “Aluminium is sterk in opkomst in de bouwnijverheid. Het is een duurzaam materiaal, relatief licht van gewicht en de architectonische vormvrijheid is fenomenaal. Daarnaast ligt aluminium prijstechnisch goed in de markt en is men verzekerd van een kwalitatief hoogwaardig eindresultaat.” PREFA-producten vervagen en verkrijten niet. “We geven daarom 40 jaar (!) kleur- en materiaalgarantie op daken en gevels.” PREFA-producten lenen zich volgens Van der Veen ook uitstekend voor renovaties, want “ze zijn licht van gewicht en kunnen perfect toegepast worden als ‘covering’ voor of over een bestaande constructie. Een grote bouwkundige verzwaring is door gaans niet noodzakelijk.” Van der Veen verklapt tot slot dat PREFA later dit jaar op Architect@Work een aluminium dakbedekking presenteert met geïntegreerd zonnepaneel. Wordt dus vervolgd!