Terugkijkend op de VKG Architectuurprijs 2018
Het begrip duurzaamheid is op verschillende manieren uit te leggen. In het kader van kunststof kozijnen spreken we over duurzaamheid in de context van een lagere milieubelasting, door minder verbruik van grondstoffen én een lange levensduur van producten. In het kader van de VKG Architectuurprijs willen we ook nog iets anders belichten, namelijk de duurzaamheid van een goed ontwerp.
Terugkijkend op de vorige editie van de VKG Architectuurprijs mogen we zeggen dat de winnende gebouwen een blijvend bijzonder fraaie aanvulling voor de omgeving zijn. Een goed ontwerp doorstaat de tand des tijds, denk aan ontwerpen van architecten als Le Corbusier, Frank Lloyd Wright en Gaudí. Dit is natuurlijk een buitencategorie, maar het geeft aan dat duurzaamheid niet alleen in materialen, technieken en gebruik zit, maar ook in de uitstraling. Een gebouw dat zowel op esthetisch, technisch als gebruiksvlak waarde behoudt is waar we naar moeten streven. Dát is duurzaam bouwen.
In 2018 kenden we drie prijzen: voor de categorie Nieuwbouw, de categorie Renovatie en de publieksprijs. De jury koos de winnende bouwprojecten om de innovatieve en architectonische wijze van verwerking van kunststof kozijnen. Hiermee werden de vele mogelijkheden van kunststof kozijnen volledig getoond, zoals de toepassing in hoogbouw, de mogelijkheden met slankere profielen en de talloze opties in stijl en kleur. Dit jaar mogen we twee van de winnaars van 2018 in onze jury van dit jaar verwelkomen, Arthur Nuss (Global Architects) en Arno Kolen (van den hout & kolen architecten) aangevuld met Mantijn van Leeuwen, directeur NIBE. Samen met Albert Zegelaar vormen zij de jury. Laten we nog even terugblikken naar de vorige editie in 2018 om de voorpret te voeden.
Donderdag 1 juni startte de 13e editie van de VKG Architectuurprijs. Tot en met 8 september kunnen projecten aangedragen worden via vkgkeurmerk.nl/architectuurprijs, ook projecten waar jullie profielen of kozijnen in verwerkt zijn. Voor beide categorieën nomineert de jury drie projecten om te strijden voor de eervolle prijs. Van deze genomineerde projecten worden professionele video’s en een uitgebreide projectuitwerking gemaakt voor de inzet op diverse platformen en media ter promotie van de architectuurprijs.
Zuringhof door De Vierde Toren
In samenwerking met TBV Wonen en Driessen Kunststof
De Zuringhof viel in de prijzen doordat er met behulp van minimale middelen een maximaal resultaat is bereikt. De installaties die nodig zijn voor Nul op de Meter, zoals luchtwarmtepompen, zijn volgens de jury fraai geïntegreerd in de gevel. De geprofileerde witte kunststof kozijnen met diepe neggen vormen een beeldbepalend aspect voor de uitstraling van de gevel. Volgens de jury was dit project een mooi voorbeeld van de grote renovatieopgave waar Nederland voor stond en nog steeds staat.
Urban Lofts door Global Architects
In samenwerking met Bot Bouw en Schipper Kozijnen
Voor het project Urban Lofts gaf de jury als doorslaggevende winnende factor aan dat dit project het toonbeeld is van de mogelijkheden van het toepassen van kunststof kozijnen. De kunststof kozijnen liggen terug en zijn in combinatie met het metselwerk in blokverband op een fraaie manier verwerkt in het architectonische beeld. De jury sprak haar waardering uit voor de bereikte eenvoud.
Woonlandschap de Leyhoeve door Marquart Architecten
In samenwerking met Roozen van Hoppe en Raamfabrikant Op ’t Hoog
De Publieksprijs ging overtuigend met 483 van de 892 stemmen naar De Leyhoeve van Marquart Architecten. Zoals zij zelf omschreven is het een gebouw met een nieuw elan, een nieuwe kijk op gastvrijheid, verzorging en onderhoud, een nieuwe invulling van ‘Samen aangenaam oud worden”. Een concept dat vele stemmers aansprak.