Soms is er een verhaal in het nieuws dat op het eerste gezicht wel een sprookje moet zijn. In de zaak van de menukaart-ontwerper bij een wereldberoemd pretpark bleek de werkelijkheid echter een stuk vreemder. De ontwerper zon op wraak na zijn ‘onterechte’ ontslag. Hij wijzigde woorden en prijzen in de menukaarten. Toen hij zelfs de vermelding van voedselallergenen wegliet, waardoor hij bewust het risico aanvaardde dat er doden konden vallen, kreeg iemand hem in de smiezen. Die sloeg alarm. Dat de waarschuwingsplicht belangrijk is, ook zonder dat er doden kunnen vallen, bleek onlangs toen een opdrachtgever zijn aannemer betichtte van wanprestatie.
Wat was er aan de hand? Een opdrachtgever en een brouwer zijn met elkaar een samenwerking aangegaan om een citroendrankje te brouwen: een private label limoncello naar het recept van de opdrachtgever. De brouwer leverde een smaakvol drankje bij de eerste batches. Bij de latere batches is er sprake van een bittere smaak. Iets is er misgegaan en niet alleen in de limoncello drank. De opdrachtgever beschuldigt de brouwer van wanprestatie en wil schadevergoeding. De brouwer eist betaling van door de opdrachtgever onbetaald gelaten facturen. In verband met aansprakelijkheid ruziën ze ook nog over welke type overeenkomst zij met elkaar hebben gesloten. De kantonrechter wordt verzocht zijn neus in de zaak te steken en een oordeel te vellen. Hij oordeelt allereerst dat er met het vervaardigen van een limoncello door de brouwer in opdracht van de opdrachtgever tussen partijen een overeenkomst van aanneming van werk van stoffelijke (vloeibare) aard tot stand is gebracht.
Opdrachtgever en de brouwer (als aannemer van het werk) zijn het er niet over eens wie voor de schade, die door de latere batches is ontstaan, moet opdraaien. Na de eerste batches heeft de opdrachtgever besloten om de receptuur te wijzigen en bevroren citroenschillen in plaats van verse citroenschillen te leveren. De brouwer heeft de opdrachtgever gewezen op het verschil in gewicht van de bevroren citroenschillen, het aantal liters sap en ook hoe de smaak daardoor kan worden beïnvloed. Omdat de opdrachtgever die waarschuwing naast zich neerlegde, heeft de brouwer de opdracht toch uitgevoerd conform de instructies van de opdrachtgever. Het aldus gebrouwen drankje was niet lekker en bleek onverkoopbaar. De brouwer heeft de latere batches niet meer willen herstellen tenzij de opdrachtgever meerwerk voor extra grondstoffen zou betalen. Dat wilde de opdrachtgever niet.
Volgens de opdrachtgever was er bij de latere batches sprake was van een te laag alcoholpercentage omdat de limoncello bevroor in de vriezer. Bovendien ontbrak het ouzo-effect en was er een afwijking in kleur en in smaak. Hij vordert schadevergoeding vanwege de onverkoopbare limoncello, de kosten voor extra ingekochte citroenschillen, onbruikbare etiketten en gederfde winst. Volgens de brouwer ligt het probleem bij de opdrachtgever toen deze zijn receptuur aanpaste door bevroren citroenschillen te leveren in plaats van verse. Daardoor is het verschil in alcohol en smaak ontstaan. Hij betwist daarvoor aansprakelijk te zijn en vordert onder meer een vergoeding van de kosten voor zijn extra werkzaamheden en elektrakosten vanwege het bewaren van de bevroren citroenschillen in een vrieskist.
De kantonrechter liet zich geen knollen voor citroenen verkopen en zeker geen bevroren knollen! Hij oordeelt dat er geen wanprestatie is gepleegd door de brouwer. De opdrachtgever heeft zijn receptuur waarin hij verse citroenschillen heeft voorgeschreven later gewijzigd in bevroren citroenschillen. De brouwer heeft tijdig en schriftelijk gewaarschuwd voor de invloed van diepvries op de smaak vanwege de bevriezing van de celstructuur. De gevolgen van de ondeugdelijke uitvoering van het werk die te wijten is aan gebreken en ongeschiktheid van de bevroren citroenschillen komen voor rekening van de opdrachtgever, nu de brouwer de opdrachtgever tijdig heeft gewaarschuwd en de opdrachtgever dit niet gemotiveerd heeft betwist.
Wat de moraal is van het verhaal voor de bouw? De waarschuwingsplicht is een cruciaal deel van het succesvol samen iets moois tot stand brengen. B(r)ouwen aan een citroendrankje of aan een bouwwerk: let op uw alcoholpercentage en vermijd het uitglijden over citroenschillen. Dan leeft u nog lang en gelukkig! En vergeet niet om voor de nieuwste recepten voor metalen ramen- en gevelelementen te kijken op www.vrmrg.nl.