Platform over gevels, glas & daken
Circular Inspirations | Warmte-winnende gevels
Bart Erich

Circular Inspirations | Warmte-winnende gevels

Aluminium gevels hebben al jarenlang een prominente plek in de bouwsector. Aluminium is goed recyclebaar, maar het proces vergt energie, en de vraag blijft hoe we de milieu-impact van gevels verder kunnen reduceren in het kader van eeuwig durende circulaire aluminium gevels [1]. In dit kader leveren innovaties waarbij energie uit de gevel gewonnen wordt, zoals de warmtewin-gevel, een nieuwe invalshoek.

Een warmtewin-gevel biedt niet alleen een esthetische meerwaarde, maar zet ook een grote stap op het gebied van duurzaamheid door de energie die de gevel wint. De innovatie zit in de speciale gevelbekleding, waarmee veel warmte wordt gewonnen uit zoninstraling. Deze warmte wordt vervolgens, via een leidingstelsel met behulp van een warmtepomp, rechtstreeks het gebouw in gepompt. Dit systeem kan meer dan 30% besparen op de elektriciteitsgebruik van de warmtepomp, wat aanzienlijke energiewinst oplevert over de levensduur van de gevel op het gebouw. De gevel levert zelfs met lichte kleuren minimaal 40% van de zoninstraling op, vanwege de speciale coating die het nabij-infrarood licht van de zon opneemt. 

Een recente LCA analyse laat zien dat een groot deel van de milieukosten aan het eind van de levensduur van een aluminium gevel weer teruggewonnen wordt, mits de gevel recyclebaar is door scheiding van materiaal [2]. Voor de warmtewin-gevel is deze circulariteit helder; de materialen, zoals aluminium en koper, zijn volledig scheidbaar en herbruikbaar. Verrassend genoeg zijn de milieukosten voor de gevel verwaarloosbaar ten opzichte van de reductie van milieukosten in de gebruiksfase, vanwege het lagere elektrisch energieverbruik van de warmtepomp door de hogere bron temperatuur. Het is tijd om anders naar gevels te kijken! Misschien is dit wel de nieuwe standaard voor circulariteit in de bouw: niet alleen materialen hergebruiken, maar ze tijdens hun levensduur ook maximaal laten bijdragen aan een duurzame energiehuishouding.

Referenties:

  1. Europese Green Deal en CO2 reductiedoelstellingen: Eeuwigdurend circulaire aluminium gevels
  2. LBP|SIGHT over levenscyclusanalyses: Life Cycle Assessments  

Bart Erich
Senior Scientist TNO
Associate professor TU/e
Technisch Directeur Calosol

In Circular Inspirations beschrijft een wisselende gastcolumnist zijn of haar visie op Circulariteit. Lees alle columns op www.vmrg.nl/circulair

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten