Platform over gevels, glas & daken
Column – Van sloopaannemer naar materialenhandelaar
Erik Zwerver, commercieel manager, Boverhoff Sloopwerken

Column – Van sloopaannemer naar materialenhandelaar

Als sloopaannemer hergebruiken wij bij Boverhoff al meer dan 30 jaar bouwmaterialen, zoals kozijnen en deuren. Nog niet zo lang geleden was het ongebruikelijk om de sloopaannemer al vroeg te betrekken bij nieuwbouw, renovaties of gevelvernieuwingen. Laat staan bij het sluiten van een materiaalkringloop, zoals die van aluminium kozijnen. Maar dat is wel precies wat er is gebeurd. De uitdaging voor ons was: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat vrijgekomen aluminium in Nederland opnieuw kan worden toegepast als nieuw, groen aluminium?

Op projectniveau lukt dit al, maar we streven natuurlijk naar een permanente materiaalkringloop. In de afgelopen twee decennia zijn de markttermen in de bouw voortdurend “geëvolueerd”: van ‘groen’, naar ‘duurzaam’, naar ‘cradle-to-cradle’, ‘oogsten’, ‘urban mining’, ‘hergebruik’, ‘re-use’, ‘re-montage’ en er zullen ongetwijfeld meer hippe termen volgen. Toch is de echte verandering te vinden in de mind-set. Met name bij opdrachtgevers, zodat ze zelf binnen hun eigen organisaties of netwerken materialen circulair beginnen toe te passen. Zwart-wit gezien wil de opdrachtgever weliswaar circulair doen, maar heeft vaak geen interesse in haar eigen circulaire materialen. Het is momenteel nog steeds de verantwoordelijkheid van (sloop)aannemers om geschikte herbestemmingen te vinden. Boverhoff doet dit door middel van onze eigen circulaire hubs, waar aluminium kozijnen en schuifpuien gretig aftrek vinden bij particulieren. Er is een groeiende behoefte aan daadwerkelijke actie en diepgaande ketensamenwerking, waarbij de noodzaak en impact van echt circulair hergebruik alleen maar groter worden.

Mijn visie op de toekomst van meer hergebruik omvat het toekennen van een CO2-waarde (true pricing) aan producten. Dit zal zorgen voor een versnelling in de vraag naar en afzet van groen aluminium en groene gevels. Naast het duurzaamheidsaspect zal er dan ook een sterke financiële prikkel zijn om te kiezen voor circulaire elementen en materialen.

De overheid moet snel wet- en regelgeving opstellen om het toepassen van circulaire bouwmaterialen te vereenvoudigen. Toekomstige ontwerpers moeten ontwerpen met de mogelijkheid tot demontage en eenvoudige upgrades van (gevel)elementen, zoals isolatie, brandwerendheid en energieopwekking. Gebouweigenaren moeten waarde toekennen aan groene materialen en hun bezit digitaliseren op materiaalniveau. Last but not least, voor sloopaannemers zelf. Wij als branche zullen in de toekomst meer fungeren als demontagebedrijven en materialenhandelaren om voldoende circulaire bouwmaterialen te genereren. Gezien de wereldwijde schaarste en stijgende waarde van materialen moet elke schakel in de keten volop meedoen.

Met de hele keten van doeners naar denkers, maar nog wel steeds denkers die doen!   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten