Midden in het stadshart van Rotterdam, nabij het Beursplein en de Koopgoot, bevindt zich AIR. Het gebouw uit de jaren vijftig was in het verleden onder meer de thuisbasis van de V&D. Het pand is inmiddels herontwikkeld tot een multifunctioneel en duurzaam kantoorgebouw. De nieuwe, spraakmakende gevel met ‘verborgen’ details is een absolute blikvanger en zorgt ervoor dat het moderne gebouw naadloos opgaat in zijn omgeving. AIR is uitgebreid gecertificeerd en zelfs het eerste Paris Proof-gebouw van Rotterdam.
JM van Delft is verantwoordelijk voor de complete glazen buitenschil. “Al in het voortraject, nog voordat er een aannemer bekend was, hebben we met opdrachtgever NEOO de principedetails van de gevel doorgesproken”, zegt Albert Emmers, projectleider bij JM van Delft. “Er zaten namelijk nogal wat elementen in die extra aandacht verdienden qua detaillering. We hebben met name gekeken naar de haalbaarheid van het ontwerp en de specifieke profilering van de vliesgevel in combinatie met de uitzetzakramen. Uiteindelijk is het project aan aannemer Visser & Smit Bouw gegund, en zij zijn weer met ons in zee gegaan. Daar zijn we ze uiteraard zeer erkentelijk voor.”
AIR is een enorm gebouw van circa 23.300 m2 vloeroppervlakte. Bij de herontwikkeling is er een optopping gemaakt van twee lagen op het voormalige parkeerdek. Die valt echter niet als zodanig op in het straatbeeld, want deze dakopbouw ligt iets terug. Een bewuste keuze om de bekende Rotterdamse Laag te behouden in het ontwerp. De verdiepingshoge ramen die zijn omsloten door aluminium kaders verwijzen namelijk naar de Kraaijvanger-architectuur die zo kenmerkend is voor de omgeving. De grote glazen gevels halen bovendien zoveel mogelijk daglicht naar binnen. JM van Delft heeft de complete glazen buitenschil geëngineerd, geproduceerd, geleverd en gemonteerd, en heeft daarbij uitsluitend gebruik gemaakt van de systemen van Schüco. “Vanaf de commerciële plint tot en met de nieuwe dakopbouw van twee verdiepingen”, vertelt Albert. “De commerciële plint is redelijk traditioneel uitgevoerd in een vliesgevel met schroeflijsten, maar zonder deklijsten, terwijl de vliesgevels in de aluminium kaders zijn uitgevoerd zonder schroef- en deklijsten. Ze zijn verdekt gemonteerd, rondom gekit en bevatten de nodige ‘verborgen’ details.”
Het feit dat de vliesgevels in de kaders zonder schroef- en deklijsten zijn uitgevoerd had te maken met het beoogde beeld van de architect om een ononderbroken glasgevel te realiseren. “Om op de verdiepingen toch te kunnen spuien, hebben we zogenaamde uitzetzakramen in de vliesgevel geïntegreerd. Het is een geëigend product voor dit soort toepassingen. Daarnaast maken we ter hoogte van de verdiepingsvloeren gebruik van shadowboxen waarvan de buitenruit identiek is als het overige glas. Al deze maatregelen zorgen ervoor dat een leek deze ‘verborgen’ details niet als zodanig herkent. Ze vallen gewoonweg niet op, omdat de profielen niet zichtbaar zijn.”
Voor de aluminium kaders rondom de vliesgevels op de verdiepingen heeft JM van Delft een beroep gedaan op diens bevriende relatie Drooghmans uit België. “We werken al jarenlang samen en zij zijn gespecialiseerd in dit soort speciale zetwerken. Want vergis je niet, het zijn serieuze kaders. Ze steken circa 60 centimeter uit de gevel. Ze zijn verankerd aan het binnenblad en deels opgenomen in onze vliesgevels die op hun beurt weer buiten de bouwkundige constructie aan een stalen frame zijn bevestigd”, legt Albert uit. “De vliesgevels zijn rondom afgewerkt met een waterdichte EPDM en aan de binnenzijde ook nog eens luchtdicht afgeplakt. Vervolgens zijn de aluminium kaders aangebracht.” Het aanbrengen en beschermen van de kaders tijdens de (af)bouwwerkzaamheden vroeg volgens Albert best wel wat coördinatie. “Het pand stond volledig in de steigers tijdens de montage van de kaders. Het was dus passen en meten om de kaders onbeschadigd gemonteerd te krijgen. Daarna werd pas overgegaan tot het terugplaatsen en monteren van de natuursteenelementen.”
De dakopbouw lijkt optisch één grote vliesgevel waarin ook de nodige details zijn geïntegreerd. “Zo hebben we ook in de dakopbouw uitzetzakramen toegepast”, zegt Albert. “Daarnaast zijn er handmatige schuifdeuren geplaatst die toegang bieden tot de terrassen.” Behalve aan kantoren biedt de dakopbouw ook ruimte aan het exclusieve AIR Skyline paviljoen met een uniek uitzicht over de binnenstad. Albert kijkt terug op een geslaagd project. “Met AIR Offices hebben we opnieuw bewezen dat we als geen ander in staat zijn om een dergelijke complexe binnenstedelijke ontwikkeling succesvol uit te voeren. Na diverse vergelijkbare projecten in hartje Amsterdam mogen we ons gerust een specialist noemen op dit gebied.” AIR is BREEAM-NL Excellent, WELL Gold én WiredScore gecertificeerd.