Platform over gevels, glas & daken
Voorbij de kaders met duurzame kozijnen
Het nieuwe scholencomplex van de Aloysius Stichting in Eindhoven is uitgevoerd met volledig circulaire kunststof kozijnen.

Voorbij de kaders met duurzame kozijnen

Het vandaag goed doen en morgen nog beter willen doen; dat is ontwikkeling. Dat is vooruitgang. De kunststofkozijnenbranche is hier dagelijks mee bezig. Kwaliteitswaarborging en –verbetering zijn een belangrijke pijler. Dit gaat hand-in-hand met een andere kernontwikkeling: duurzaamheid. De branche bouwt mee aan een economie waarin circulariteit geen keuze meer is, maar een vanzelfsprekendheid.

DSC6875
Een daadwerkelijk circulaire economie kan enkel gerealiseerd worden als we buiten de kaders durven denken en bewegen.

Er zijn verschillende redenen om de beweging naar circulair te maken, de belangrijkste is het wíllen. Steeds meer bedrijven wíllen de verantwoordelijkheid dragen de wereld beter in te richten, de volgende generaties niet nog meer te belasten met de erfenis van vervuiling en uitputting van de aarde. Waar die verantwoordelijkheid nog niet gevoeld wordt, dragen verschillende ontwikkelingen bij aan de overtuiging dat het anders moet.  

Vernieuwing kan en moet 

Stijgende energieprijzen, grondstoffentekort en personeelstekorten dwingen anders te kijken naar businessmodellen, naar strategieën, naar de dagelijkse praktijk. Beter omgaan met dat wat er al is, met dat wat we nodig hebben. Ook wetgeving draagt in grote mate bij aan duurzaamheidsontwikkelingen, zeker in de bouwwereld. Binnen de kunststofkozijnenbranche zit de duurzame ontwikkeling in verschillende factoren, zoals hoogwaardige recycling, productontwikkeling en ketensamenwerking. In alle stappen is het belangrijk buiten kaders te kijken en soms ook te werken.

Anders kijken naar kunststof kozijnen

Bij productontwikkeling speelt technische kennis een grote rol, maar we moeten ons niet beperken tot die techniek. Klaske Kruk, duurzaamheidsadviseur van Circularities, zegt hierover: “We maken het verhaal rondom duurzaamheid, rondom circulariteit, vaak té technisch. Alsof je raketgeleerde zou moeten zijn om verschil te kunnen maken. Iedereen kan vanuit zijn eigen werkveld verschil maken, met kleine stappen, zodat het heel tastbaar is wat je doet en wat het bijdraagt. Het is belangrijk dat ieder bedrijf na gaat denken over milieubelasting. Dit begint natuurlijk al bij het ontwerp; het product moet een lange levensduur hebben en te repareren zijn. En als het uiteindelijk dan toch afval wordt, hoe kan het dan gerecycled worden? Het komt allemaal neer op twee kernvragen: 

·  Waar wordt een product van gemaakt en hoe? 

·  Wat gebeurt er met het product aan het einde van zijn levensduur?

Als je deze vragen blijft stellen, raak je vanzelf thuis in de circulaire economie.” 

De circulaire bouwwereld vraagt dus om een progressieve blik, zoals bij het ontwerpproces waar niet alleen wordt gekeken naar de bouw nu, maar ook naar de demontagemogelijkheden straks. De gebouwen die nu worden gebouwd worden uiteindelijk niet meer gesloopt, maar gedemonteerd. Geveldelen zullen nog vaker hergebruikt worden, gerecycled of in de vorm waarin ze gedemonteerd worden. De architect van de toekomst zal daarom anders te werk gaan dan de huidige architect en al helemaal anders dan zijn of haar vakgenoot van enkele decennia geleden. 

De kunststofkozijnenbranche is zich bewust van de eigen rol in dit proces. Fabrikanten en leveranciers adviseren hoe met minimale bevestigingsmaterialen optimale stevigheid en de juiste voorwaarden voor demonteren worden gerealiseerd. De zogenaamde droge beglazing is in de kunststofkozijnenbranche heel normaal, hetgeen de ‘losmaakbaarheid’ ten goede komt. De losmaakbaarheid van kozijnen en andere bouwelementen is onderdeel van het ontwerpproces en een belangrijke ontwikkeling binnen de circulaire bouweconomie.  

Het bouwteam van de toekomst 

Vooruitgaan doe je niet alleen, het is breder dan enkel de eigen branche. Door een bouwproces en daarmee bouwteams anders in te richten, is er veel winst te behalen. We hebben dit gezien bij een duurzaam gebouwde middelbare school met gerecyclede kunststof kozijnen. De opdracht was heel duidelijk: het maximale rendement op het gebied van duurzaamheid behalen. Gemeente Eindhoven nam samen met een externe duurzaamheidsexpert het voortouw in het opzetten van een nieuw soort bouwteam. 

De hiërarchie die vaak aanwezig is binnen bouwteams moest losgelaten worden. Juist omdat deze opdracht zo ambitieus was en standaard oplossingen niet toereikend waren, was er ook een ambitieuze manier van samenwerken nodig. Dit leidde niet alleen tot het succesvol behalen van de doelstelling, met elkaar in gesprek gaan, ruimte geven aan wat de ander voor ogen heeft, het gaf vernieuwende ideeën. Een daadwerkelijk circulaire economie kan enkel gerealiseerd worden als we buiten de kaders durven denken en bewegen. En als we de successen en opgedane kennis delen. 

VKG Architectuurprijs 

Het delen van bovengenoemde successen wordt aangemoedigd door VKG Keurmerk, wij zijn de brancheorganisatie voor de kunststofkozijnenbranche. Kwaliteitsbewaking van product en proces en werken aan duurzame innovatie zijn onze kerntaken. Met de VKG Architectuurprijs vestigen we de aandacht op projecten waarin circulariteit, uitvoeringstechniek en esthetiek perfect bij elkaar zijn gebracht. Dit jaar vindt de 13e editie plaats. Architecten(bureau’s) worden uitgenodigd hun succesprojecten voor 8 september aan te melden om mee te dingen naar deze eervolle prijs. Innovatieve successen moeten gevierd worden, om anderen te inspireren en stil te staan bij de vooruitgang. 

www.vkgkeurmerk.nl/architectuurprijs  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten