Een stevige verbinding zonder schroeven, klinknagels of lassen, en dat bij een gevelbouwproject? Ja hoor, dat kan met de zelfklevende tapes van Tapir Tapes uit Emmen. “Mits aan een aantal belangrijke randvoorwaarden wordt voldaan, is het mogelijk om met tapes kwalitatief hoogwaardige verbindingen tot stand te brengen”, zegt algemeen directeur Alexander Evenhuis.
Als gespecialiseerd leverancier beschikt Tapir Tapes over een breed assortiment zelfklevende tapes, lijmen, kitten en klittenband. “Het is per project afhankelijk welk product wij adviseren”, zegt Alexander. “Voor de gevelbouw zijn dat meestal de merkgerelateerde tapes 3M VHB, de Tesa ACX+ of de Iguna, onze eigen productlijn. Dit zijn alle drie acrylic foam tapes, ideaal voor verbindingen van gelijke of verschillende materialen, zoals metaal, hout, glas, hoogenergetische kunststoffen, geverfde en gepoedercoate oppervlakten en aluminium.”
Bij opleidingen in de bouw of constructie wordt er veelal aandacht besteed aan traditionele verbindingstechnieken, weet Alexander. “Dat is jammer, want chemische verbinding met zelfklevende tapes, waarin wij dus zijn gespecialiseerd, is een fascinerende manier van verbinden. Bovendien heeft het grote voordelen: het is zonder tools aan te brengen, weersbestendig en dus zeer geschikt voor buitentoepassingen, resistent voor veroudering en weekmakers, bestand tegen statische en dynamische belastingen én het beschikt over goede afdichtende eigenschappen. Bovendien is het trillingsdempend en voorkom je enkelzijdige puntbelasting.”
Alexander benadrukt wel dat – om een kwalitatief hoogwaardige verbinding tot stand te brengen – aan een aantal belangrijke randvoorwaarden moet worden voldaan. “Ten eerste is het essentieel om de ondergrond grondig te reinigen, met de juiste middelen. Juist dat schoonmaken is vaak een ondergeschoven kindje. Ten tweede is het belangrijk om de juiste tape op de juiste ondergrond aan te brengen. Daarbij moet ook goed worden onderzocht hoe de constructie in elkaar zit. Want als een gevelpaneel bijvoorbeeld krom is of er zitten haakse verspringingen in, zul je aanlopen tegen de limiterende factor van een tape. Zo kun je met een tape bijvoorbeeld geen gat van 5 mm overbruggen en zul je weer moeten teruggrijpen op een conventionele verbinding. Kortom, bij het werken met tapes moet men zich wel altijd bewust zijn van die limiterende factor. In dat boeiende krachtenveld acteren wij. Vandaar dat wij altijd adviseren: leg je verbindingsvraagstuk aan ons voor, vervolgens gaan wij op zoek naar een geschikte oplossing. Want daar zit onze kracht. Op basis van ons uitgebrachte advies, confectioneren wij vervolgens de gekozen tape naar klantspecifieke afmetingen.”
Inmiddels worden de zelfklevende tapes van Tapir Tapes bij steeds meer gevelbouwprojecten toegepast. Dat is mede te danken aan de specialisten van Tapir Tapes die continu op de hoogte blijven van de laatste technische ontwikkelingen. “Zo hebben onze adviseurs onder meer de opleiding tot European Adhesive Bonder gevolgd van het NIL”, vertelt Alexander. “Dat is een speciale training van het Nederlands Instituut voor Lastechniek – kortweg NIL – bedoeld voor medewerkers die regelmatig lijmwerkzaamheden verrichten. Hoewel dit certificaat in Nederland nog niet is vereist, is dit in het buitenland in sectoren zoals de vliegtuig- en treinindustrie wel al gangbaar. Dit onderstreept eens te meer dat wij met ons bedrijf vooroplopen op het gebied van professionele verlijming en alle wet- en regelgeving die daarbij komt kijken.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Tapir Tapes.