Nederland staat voor een grote woningbouwopgave. Maar vastgoedontwikkelingen in stedelijk gebied of in de buurt van snelwegen, spoorwegen of industrie brengen nogal wat uitdagingen met zich mee. “In Nederland wordt in de hoogste kwaliteit gebouwd en de regelgeving op het gebied van geluidwering, daglichttoetreding en ventilatie wordt steeds strenger”, weet Michel van den Berg, Architectural Consultant bij Intal. “Met Harbour Fenster biedt Intal al sinds 2017 een innovatieve aluminium geveloplossing voor dit soort uitdagingen.”
Michel merkt dan ook een toenemende vraag vanuit de markt naar dit aluminium systeem. “Voorheen was het vooral een hot item in de Randstad, maar de vraag breidt zich nu landelijk uit. Harbour Fenster wordt bijvoorbeeld steeds vaker voorgeschreven in aanbestedingen en toegepast in projecten.”
“De combinatie van spuiventilatie, geluidsreductie op de gevel en bewassing van binnenuit is uniek bij Harbour Fenster”, zegt Michel en licht toe: “Bij dit dubbelkozijnprincipe fungeert het buitenste raam als gebouwgebonden geluidsscherm, uitgevoerd met een permanente opening in het kozijn. Dit geluidsscherm is te openen voor bewassing van binnenuit én voor het doorspuien van de volledige ruimte erachter. Het binnenraam is uitgevoerd als een standaard draaivenster waarin een extra kleiner te openen deel opgenomen is. Hiermee wordt voldaan aan de eisen die aan een dove gevel worden gesteld, mét behoud van thermische isolatie, daglichttoetreding en de vereiste spuiventilatie.”
Harbour Fenster is door Intal, dat zowel systeemhuis als gevelbouwer is, steeds verder doorontwikkeld. “Waar eerder een geluidsreductie van 10 dB gehaald werd, is dat tegenwoordig 13 dB op verkeerslawaai. Op projectmatige basis zou zelfs een reductie van 16 dB gehaald kunnen worden. Verder hebben we een aantal zaken gestandaardiseerd en is het totaalpakket aan inbouw slanker. Ramen, spouw en kozijnen blijven samen ook nog eens onder de 400 mm, wat ten goede komt aan woningbouw met HSB. Harbour Fenster kan naar wens prefab ingebouwd worden.”
Ook is Harbour Fenster tegenwoordig leverbaar in meerdere maatvoeringen (zowel in hoogte als in breedte) en in verschillende samenstellingen (draai, kiep en vast glas) en is de indeling variabel. “Hierdoor hoeft het gebouw niet meer om het product heen ontworpen te worden, maar heeft de architect veel meer ontwerpvrijheid. En doordat de absorptie achter het kozijn is toegepast, sluit Harbour Fenster uitstekend aan bij de overige Intal-kozijnen in de gevel.” Met Harbour Fenster biedt Intal passende oplossingen voor zowel de eisen aan de gevel als de esthetische wensen van de architect.
Harbour Fenster is voor het eerst in Nederland toegepast bij een bijzondere studentenhuisvesting aan de Laan van Spartaan in Amsterdam-West. “Het gebouw staat direct naast het spoor waardoor er een zeer hoge geluidslast op de gevel zit. Met Harbour Fenster worden de geluidsgolven gebroken terwijl de ventilatiestroom intact blijft”, zegt Michel en noemt ook project Lieven in Amsterdam, waar meerdere Intal-systemen waaronder Harbour Fenster succesvol zijn toegepast. “En momenteel zijn we bezig met project Westerpark-West in Amsterdam: op de locatie van het voormalige ING-kantorencomplex worden woningen gebouwd langs de doorgaande weg naar het centrum van Amsterdam. Met Harbour Fenster behalen we een geluidsreductie van 13 dB op verkeerslawaai op de gevel.” Tot slot noemt Michel project Hyde Park in Hoofddorp, waar Intal samen met KBM Groep alle aluminium geveloplossingen, waaronder Harbour Fenster, realiseert in het blok Notting Hill. “Ik heb nu met name binnenstedelijke projecten genoemd waar met Harbour Fenster een groot verschil is gemaakt”, zegt Michel, maar hij benadrukt dat Intal bij projecten graag álle aluminium kozijnen wil verzorgen. “Harbour Fenster is slechts één van de vele goed ontworpen, kwalitatief hoogwaardige producten van Intal waarmee we oplossingen bieden voor de uitdagingen die er nu liggen in de bouw.”