De voormalige productiehal van de kauwgomballenfabriek in Amsterdam is getransformeerd tot een moderne hotspot voor creatieve ondernemers. KBF Warehouse is een transformatie met oog voor het verleden. Het industriële karakter weerspiegelt in de ‘geknikte’ gevel en dat biedt tegelijk ruimte voor een extra groene laag. Een gesprek met zowel de architect als de gevelbouwer van dienst over deze smaakvolle transformatie.
“We zijn goed bekend met de omgeving, want ons kantoor bevindt zich op steenworp afstand van de voormalige kauwgomballenfabriek”, begint Joost Lemmens van NEXT architects die in het verleden voor een andere ontwikkelaar ook al eens een uitbreiding van het gebouw heeft vormgegeven. “We waren dus al bekend met het gebouw en zijn met elkaar de mogelijkheden gaan onderzoeken om het complex naar deze tijd te halen en te moderniseren met alle duurzaamheidseisen en -wensen die op het pand van toepassing zijn. Maar ook op een dusdanige manier dat het gebouw van meerwaarde is voor zijn omgeving. Zodoende zijn we op het idee van een inbreiding gekomen.”
Binnen de contouren van de bestaande hal is KBF Warehouse als het ware naar boven toe geëxtrapoleerd. “Het stalen skelet met betonvloeren respecteert de vormentaal en het industriële karakter van de productiehal, maar zorgt dankzij de grote, vrije overspanningen tegelijk voor maximale flexibiliteit”, legt Joost uit. “Dat idee hebben we ook vertaald richting de gevel. Ook hier ontstaat maximale transparantie door de verdiepingshoge ramen en veel staal, en met de geknikte geveldelen refereren we aan de sheddaken in de hal. Daarmee ontstaan buitenruimtes op de verdiepingen die ook worden gebruikt om de groenvoorziening te faciliteren. Het groen groeit via de staaldraden van de ene naar de ander verdieping omhoog.”
NEXT architects heeft al in de ontwerpfase contact gezocht met Schüco over de aluminium profilering van de systemen. “Zij hebben ons advies gegeven over de mogelijkheden van het systeem, en dat heeft ons weer geholpen om uiteindelijk het ‘geknikte’ gevelbeeld te creëren met alle ingewikkeldheden die daarbij komen kijken”, zegt Joost. “Bij de technische uitwerking hebben we die detaillering meegenomen en is ook alle zetwerk daarop afgestemd om een zo zuiver mogelijk gevelbeeld te bereiken dat het industriële karakter benadrukt, zonder al te veel toeters en bellen.” Op basis van het ontwerp heeft JM van Delft de complete buitengevel geproduceerd, geleverd en gemonteerd.
“De buitengevel is voor 95% opgetrokken uit de Schüco-serie FWS 50 en FW 50+ BF (Brandschutz Fassade) aan de zijde waar het gebouw grenst aan het naastgelegen hotel”, zegt Albert Emmers, projectleider bij JM van Delft. “Verder hebben we ramen en deuren toegepast uit de ADS 65- en AWS 65-serie en hebben we aan de binnenzijde enkele niet-geïsoleerde ramen en deuren toegepast uit de ADS 50.NI- en AWS 50.NI-reeks van Schüco. Het patio(shed)dak tot slot hebben we uitgevoerd met het FWS 50-vliesgevelsysteem. Wij werken uitsluitend met systemen van Schüco, die bekend staan om hun hoogstaande kwaliteit. Hiermee garanderen wij duurzame en betrouwbare oplossingen.”
De grootste uitdaging voor JM van Delft zat hem bij KBF Warehouse in het lucht- en waterdicht maken van de gevelsparingen. “De draagconstructie van de balkons en al het andere staal aan de buitengevel wordt dwars door onze gevel verankerd aan de hoofddraagconstructie. Die sparingen moeten wind-, water- en luchttechnisch goed dicht zijn om condensvorming en andere ellende te voorkomen. En het is niet één sparing, maar het zijn er meer dan honderd”, zegt Albert. Daarnaast was ook de montage een ‘dingetje’, want die verliep vanaf een zwevende steiger. “Het was een klein hoogstandje, te meer omdat op hetzelfde moment met het zakken van de steiger vele andere disciplines hun kunstje moesten doen, zoals de installateur voor de verdekt liggende hemelwaterafvoer en de aannemer voor het maken van de houten plafonds.” Dat het allemaal is gelukt, zie je op de foto’s. En de gevel begint ook al aardig te leven, het groen gedijt goed langs de gevel.