Aan de oostrand van de Zernike campus op de Rijksuniversiteit Groningen is momenteel het Feringa Building in aanbouw, een nieuw onderkomen voor de faculteit Science and Engineering. Het immense gebouw is in veel opzichten indrukwekkend, heeft een aardbevingsbestendig ontwerp en een gevel van 18.000 (!) aluminium wybertjes, die het gebouw als een slangenhuid omhult.
Het nieuwe faculteitsgebouw is een ontwerp van architectenbureau Ector Hoogstad en bestaat uit een aaneenschakeling van drie V-vormige vleugels die gefaseerd worden gebouwd. Feringa Building heeft straks een stevig volume van maar liefst 350.000 m3, een vloeroppervlak van 64.000 m2, een totale lengte van 260 meter en een breedte van 63 meter. Naast kantoor- en collegeruimtes bevat het gebouw ook een breed scala aan bijzondere laboratoria, waaronder fysische, (bio)chemische en trillingsvrije labs. Het gebouw is aardbevingsbestendig ontworpen, wat maakt dat de constructie in staat is om een grote mate van beweging te absorberen. Ook de spraakmakende gevelbekleding draagt hieraan bij.
De aluminium composiet gevelbekleding komt uit de koker van Aldowa. “De architect had een specifiek beeld voor ogen in de vorm van wybertjes met een stompe punt”, vertelt projectmanager Martien Trouborst. “In een aantal sessies hebben we samen met de architect goede basisafspraken gemaakt om de wybertjes passend te krijgen op alle gevelvlakken. Het concept is zodanig ingestoken dat we kunnen spelen met de lengtemaat, zodat we altijd keurig op halve panelen uitkomen op de hoeken en bij de kozijnen. Elk paneel heeft dan ook een eigen positie in de gevel. Het montage- en legplan is een heel boekwerk, gezien het aantal wybertjes dat geplaatst moet worden: 18.000.”
Het montageteam van Aldowa is al ruim vijftien maanden bezig met de montage op locatie. “De wybertjes worden in onze werkplaats in Rotterdam volledig voorbereid”, legt Trouborst uit. “Ze bestaan in de basis uit panelen van aluminium composiet anodised-look in vijf verschillende kleuren: vier tinten grijs en één goudkleur. Dat zorgt voor een speel effect aan de gevel. Met dank ook aan het feit dat de wybertjes niet vlak tegen de gevel worden gemonteerd. Ze leunen iets achterover. Met dat beeld refereert de architect aan de schubben van een slang.” Met andere woorden, de gevel kan tegen een ‘stootje’, mocht de ondergrond zich roeren. “Behalve de gevels bekleden we ook nog het atrium en diverse plafonds aan de binnenzijde met wybertjes, zodat de gevel optisch doorloopt naar binnen toe.”
Feringa Building is straks een ware eyecatcher op de Zernike campus, vindt Trouborst. Het is een prachtig mooi architectonisch gebouw, vernoemd naar Nobelprijswinnaar professor dr. Ben Feringa die nog altijd werkzaam is aan de faculteit, waar ook professor dr. Frits Zernike zijn Nobelprijs voor de Natuurkunde won in 1953. Als het gebouw straks klaar is, biedt het onderdak aan zo’n 1.400 studenten en 850 medewerkers.