Platform over gevels, glas & daken
Stadskantoor HUIS van Roosendaal gaat voor natuurinclusief met groene gevels en wanden

Stadskantoor HUIS van Roosendaal gaat voor natuurinclusief met groene gevels en wanden

Het HUIS van Roosendaal, de naam van het officiële stadskantoor van Roosendaal, is tussen 2018 en 2023 geheel gerenoveerd. Delen van het pand uit de jaren ’70 zijn behouden, daarnaast zijn er delen vernieuwd en is het gemeentehuis verduurzaamd. Zo liggen er zonnepanelen op het dak en zijn er warmtepompen geplaatst, zodat het gebouw volledig gasloos is. Een groene MobiPanel wand van 300 m2, ten behoeve van klimaatadaptatie en biodiversiteit, geeft het gebouw een natuurlijke uitstraling en past volledig bij het duurzame karakter.

Mobilane MobiPanel Huis van Roosendaal 23

Projectleider Huis van Roosendaal, Peter Hereijgers: “Het streven was om een Energie Neutraal Gebouw (ENG) te realiseren. Dit houdt in dat we minstens energielabel A willen behalen en gebruik maken van eerder gebruikte materialen. Daarom omarmen we circulair bouwen en slopen. De verbouwing en renovatie is BREEAM-NL gecertificeerd. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij ons, een principe dat zich ook uitstrekt tot ons gebouw. De grootste eye-catchers zijn de groene gevel aan de buitenkant van het gebouw en de levende binnenwand in het atrium. Dat levende groen belichaamt de gehele filosofie. Het HUIS straalt nu precies uit waar de gemeente voor staat; open, transparant en gastvrij. Het is meer dan een gemeentehuis; iedereen is hier thuis.”

Volledig geautomatiseerde groene gevels

In totaal zijn er vier MobiPanel gevels van Mobilane geïnstalleerd, met een totale afmeting van ongeveer 300 m2. Dit modulaire groene gevelsysteem is voorzien van verwisselbare plantencassettes in twee verschillende maten. Corrosiebestendige omega-profielen dienen als dragende structuur voor deze plantcassettes, die zijn voorzien van twee ruime sleuven die geschikt zijn voor planten van diverse afmeting. De vooraf gekweekte planten in het systeem halen water uit het interne capillaire microvezeldoek voor waterbuffering. Een geautomatiseerd irrigatie- en drainagesysteem zorgt voor een gebalanceerde watervoorziening en efficiënt watergebruik in de groene gevel.

“Het Jaren ‘70 gebouw heeft van nature een mooie steen. We wilden deze steen combineren met meer groen om aan te tonen dat we de natuurstad zijn die we ook willen zijn.”

Een natuurlijk welkom

Binnen in het atrium bevindt zich een LivePanel wand van 50 m2. Hereijgers: “Dit is het hart van het gebouw en we wilden het dan ook de allure geven die het verdient. De groene wand is 7 meter breed en 3 verdiepingen hoog. Het atrium is een hoge, open ruimte en daarom wilden we een wand die niet alleen fraai oogt maar ook een akoestische werking heeft en zorgt voor luchtzuivering. De planten zijn hier speciaal op uitgekozen. Acht spots die gericht staan op de wand laten het groen nog meer tot uiting komen. We hebben er zelfs plantcassettes voor gehalveerd, zo graag wilden we de volledige ruimte gebruiken om de levendige wand in de spotlight te zetten.”

Hereijgers vervolgt: “We hebben recent een open dag gehad en de wanden waren een geliefd onderwerp van discussie. Iedereen kijkt er graag naar of is ermee bezig. Als er een plekje te vinden is dat afwijkt van de rest trekken collega’s meteen aan de bel, nadat ze er bijvoorbeeld met de fiets onderdoor zijn gereden.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten