Platform over gevels, glas & daken
Glasdaksystemen met een perfecte lucht- en waterdichting
Kingspan Light + Air bouwt mee aan de nieuwe Klimatenkas van Hortus Botanicus Amsterdam, waarbij daglichttoetreding en een sterk verbeterde isolatie centraal staan.

Glasdaksystemen met een perfecte lucht- en waterdichting

Luchtdicht bouwen is onlosmakelijk verbonden met duurzaam bouwen en staat voor het geheel aan regelgeving, berekeningen, systemen én uitvoeringswijzen, met als doel om luchtlekken in de gebouwschil te dichten. “Het beperken van de luchtdoorlatendheid is van wezenlijk belang om de warmte binnen te houden, energie te besparen, ons comfort te verbeteren en vocht-, tocht- en geluidsklachten te voorkomen”, vertelt Jan-Willem Hermans, Technisch Manager bij Kingspan Light + Air. “Onze glasdaksystemen gaan hier vanzelfsprekend in mee en worden continu doorontwikkeld, met oog voor de totale isolatiewaarde van glas, roedes en aansluitingen.”

“Zelfs wanneer je het beste glasdaksysteem selecteert met de beste beglazing: wanneer de aansluitingen tussen de opstand en het platte dak niet goed worden afgedicht, wordt de complete thermische isolatie teniet gedaan”, illustreert Jan-Willem. “Kingspan Light + Air ondervangt deze problemen met behulp van EPDM-afdichtingen die een uitstekende lucht- en waterdichting garanderen. Een strook isolatiemateriaal zorgt er vervolgens voor dat geen koude lucht tegen het binnenprofiel aan kan komen.” 

kla nl service onderhoud daglicht 43 kopie
De isolatiewaarde (Uw-waarde) van een glasdaksysteem wordt bepaald door de U-waarde van het glas (Ug-waarde), de U-waarde van de roede (Uf-waarde) en het warmteverlies via de spacers van de isolatieruit (Ψ-waarde).

Goede en naadloze aansluiting

Groot voordeel van de EPDM-afdichtingen ten opzichte van bijvoorbeeld een compriband is de afmeting, vertelt Jan-Willem. “De doorgaande afdichtingen kunnen netter over de opstanden worden gelegd, waardoor een goede en naadloze aansluiting wordt geborgd. Bovendien is de lucht- en waterdichtheid van het EPDM-materiaal beter.”

Efficiënte waterafvoer

“Onze afdeklijsten zijn van een hoge kwaliteit”, benadrukt Jan-Willem. “Toch kunnen zij geen 100% waterdichtheid garanderen. Er zal altijd een minimale hoeveelheid water infiltreren in het roedesysteem. Een speciaal ontwerp zorgt er echter voor dat dit water efficiënt en door het watervoerend kanaal in de kop van de roede naar buiten wordt afgevoerd. Hierbij dient het watervoerend kanaal als een soort spuwer.”

Verbeterde inklemming

Een belangrijke ontwikkeling binnen de glasdaksystemen van Kingspan Light + Air heeft betrekking op de inklemming. “Bij glasdaksystemen wordt aan de ene zijde van het profiel de glazen ruit gemonteerd, terwijl aan de andere zijde een dicht paneel wordt aangebracht”, vertelt Jan-Willem. “Dit paneel moet dezelfde dikte hebben als de ruit, maar is in de praktijk vaak dunner. Een hardkunststof blokje vangt dit verschil op en zorgt bovendien voor minder warmtedoorgang door het profiel. Ook de toevoeging van een schuimrubber in de glasnaad draagt hier in belangrijke mate aan bij.”

kla nl station ede wageningen 02 kopie
De nieuwe perronoverkapping van station Ede-Wageningen bestaat uit 23 vurenhouten driehoeken, waarin kleinere driehoeken gecreëerd zijn met daklichten en dichte panelen.

Vacuümglas met een constante Ug-waarde

De isolatiewaarde (Uw-waarde) van een glasdaksysteem wordt bepaald door de U-waarde van het glas (Ug-waarde), de U-waarde van de roede (Uf-waarde) en het warmteverlies via de spacers van de isolatieruit (Ψ-waarde), vertelt Jan-Willem. “Een uitdaging hierbij is dat een strikte Europese productnorm (CE-norm) voor glasdaken ontbreekt. Bovendien heeft de helling van het dubbel of triple glas invloed op de Ug-waarde. Opdrachtgevers moeten zich hiervan bewust zijn, zodat appels met appels vergeleken kunnen worden.” Op dit moment is Kingspan Light + Air bezig met de ontwikkeling van een systeem met een zeer goede Ug-waarde, die wél in elke positie gelijk blijft en waarmee een Uw-waarde van 0,5 in een glasdaksysteem mogelijk wordt.

Voorop in regelgeving

Recent heeft Kingspan Light + Air de vliegvuurbestendigheid van haar glasdaksysteem succesvol getest, vertelt Jan-Willem. “Als organisatie zijn wij in het bezit van het VMRG Keurmerk. De VMRG is op Europees niveau bezig om de norm voor vliesgevels uit te breiden naar glasdaksystemen. Vooruitlopend hierop hebben wij alvast alle relevante testen uitgevoerd, conform de Nationale Beoordelingsrichtlijn voor het KOMO® Attest voor daklichten en lichtstraten (BRL 0105). Van wind- en waterdichtheid tot winddichtheid, U-waarde van de roede (Uf-waarde), geluidsisolatie en vliegvuurbestendigheid. Hiermee lopen we voorop in de markt en wordt de kwaliteit van onze glasdaksystemen gegarandeerd.” Alle testrapporten zijn op aanvraag beschikbaar.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten