Platform over gevels, glas & daken
Meer dan honderd jaar ervaring in staal
Neutelings Riedijk Architects heeft bij de transformatie van Gare Maritime in Brussel bewust gekozen voor het Jansen VISS-profiel omwille van de circulariteit. (Beeld: Tim Fisher Photography)

Meer dan honderd jaar ervaring in staal

Stalen profielsystemen: op en top circulair

De stalen profielsystemen van Jansen bewijzen al ruim honderd jaar hun meerwaarde in de moderne architectuur. Op Future Facade viert Jansen onder meer het 55-jarig jubileum van het VISS-profiel. Het Voll Isoliertes Sprossen System is in al die decennia nauwelijks veranderd, en is van begin af aan al volledig circulair. Jansen was zijn tijd ver vooruit. Trouwens ook met het Janisol-profiel voor ramen en deuren. Kom het zelf ervaren tijdens Future Facade.

De stalen profielsystemen van Jansen zijn baanbrekend op het gebied van esthetiek, brandveiligheid, duurzaamheid en circulariteit. Jansen heeft zijn oorsprong in Zwitserland en is wereldwijd actief. “Onze profielsystemen vinden hun weg in zowel de (private) woningbouw als de utiliteitsbouw”, zegt technisch adviseur Kurt Beheydt. “Daarnaast hebben we van oudsher een specifieke focus op monumentenzorg. We zijn in staat om niet-geïsoleerde stalen ramen en deuren te vervangen door geïsoleerde profielen zonder het ontwerp te beïnvloeden.”

Janisol Fenster Stahl E kopie
Op Future Facade toont Jansen ook een gerefurbished geïsoleerd Janisol-raamprofiel.

De levensloop van het VISS-profiel

Jansen is in de jaren zestig van de vorige eeuw gestart met de productie van het VISS-profiel voor vliesgevels. “De basis van dit systeem is nog steeds actueel”, zegt Beheydt. “Sterker nog, het is in al die jaren nauwelijks veranderd. En dat laten we graag zien op de beurs.” Op de stand van Jansen staat een structureel vliesgevelelement van 2 bij 2 meter dat de levensloop van het VISS-profiel toont. “De eerste versie van het profiel is nog steeds te gebruiken en met minimale ingrepen aan te passen aan de hedendaagse normen. Het gebeurt dan ook met enige regelmaat”, volgens Beheydt. “Het is een kwestie van de beglazing en kliklijsten vervangen en de vliesgevel voldoet weer aan alle eisen. Op en top circulair dus. Dat was ook de reden dat Neutelings Riedijk Architects bij de transformatie van Gare Maritime in Brussel voor het VISS-profiel heeft gekozen. Zelfs de profielen in de mock-up die specifiek voor dit project werd gemaakt, zijn hergebruikt in weer een ander project in Nederland.”

Staal maakt gebouwen iconisch

Op Future Facade toont Jansen ook een gerefurbished geïsoleerd Janisol-raamprofiel. “Het is letterlijk uit een bestaand gebouw gehaald, gestraald en opnieuw gelakt en kan zo weer fungeren als nieuw raam”, legt Beheydt uit. “Dus als je het hebt over de toekomst van de gevel, hét centrale thema van de beurs, zit je met staal altijd goed.” Ron Jacobs van Jansen is dan ook één van de experts die met Henk Zoontjens, directeur van VMRG, in gesprek gaat over de succesfactoren voor internationaal gevelontwerp tijdens een interactieve sessie. Die vindt plaats op 7 mei om 14:00 uur in het theater op de beurs. “Want los van het circulaire aspect biedt staal natuurlijk ook vele voordelen als het gaat om sterkte en esthetiek. Ze maken gebouwen iconisch”, benadrukt Beheydt. “Staal is drie keer sterker dan aluminium. Met onze profielen kun je meerdere bouwlagen overbruggen zonder structureel achterliggende verbinding en creëer je maximale transparantie door minimale profieldieptes.”

VISS Fire Facade EI60 Key Visual kopie
VISS Fire Facade EI60, 60 minuten brandwerend.

De Jansen-systemen scoren al heel hoog op duurzaamheid met een gemiddelde van 1,6 kg CO per kg materiaal, maar Jansen gaat met Green Steel als basisgrondstof nóg een stap verder: 0,66 kg CO per kg materiaal. “Duurzaamheid zit in ons DNA”, zegt Beheydt. “Daarnaast blijven we ook werken aan de functionaliteit van onze systemen. Met de VISS Fire vliesgevel EI30 RC2/3 zetten we een nieuwe standaard. We combineren namelijk brand- en inbraakbeveiliging in één systeem. Het biedt niet alleen een hogere veiligheidsstandaard, maar draagt ook bij aan kostenefficiëntie en een beter beheer van bouwprojecten, omdat er minder verschillende systemen geïntegreerd en onderhouden hoeven te worden. Meer weten? Bezoek ons tijdens Future Facade op 7 en 8 mei in Jaarbeurs Utrecht.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten