Platform over gevels, glas & daken
Digitale transformatie in de gevelbouw

Digitale transformatie in de gevelbouw

Op 27 juni jl. organiseerde de VMRG een middag voor directieleden voor haar aangesloten bedrijven. Het thema van deze middag was digitale transformatie. Voorzitter van de VMRG, Joseph Kuling, is nauw betrokken bij digitalisering in de bouw. Samen met hem blikken wij terug op de Directiedag en kijken wij vooruit naar wat digitalisering de gevelbouw kan brengen in de toekomst.

Wat is jouw speciale band met digitalisering in de bouw?

Digitalisering loopt als een rode draad door mijn carrière heen. Van de introductie van de pc bij mijn eerste baan naar automatisering en informatisering. Het is eigenlijk een hobby die ik ingezet heb bij de bedrijven waar ik gewerkt heb. Zo’n tien jaar geleden ben ik gevraagd voor de Bouw Digitaliseringsraad. Als je in de bouw echt zaken wilt verbeteren, dan moet je de ketensamenwerking optimaliseren. Daarvoor moet de informatie van de verschillende partijen in de keten, van opdrachtgever tot en met de (gevel)bouwer en toeleveranciers op een eenduidige manier door de keten heen en weer vloeien. Hier heb ik eerst als lid en nu als voorzitter van de Bouwdigitaliseringsraad een bijdrage aan mogen leveren. 

Hoe verloopt zo’n proces? 

Voor informatiseren zijn er standaarden nodig die voor de hele keten gelden. Eenduidige afspraken met codes die bijvoorbeeld aangeven ‘wat is precies een deur’. Inmiddels zijn er allerlei standaarden ontwikkeld voor verschillende toepassingen. Om informatie uit te kunnen wisselen, is het vervolgens belangrijk om zeker te weten dat de informatie betrouwbaar is en dat deze veilig uitgewisseld kan worden. De voorkeur hierbij is dat de verschillende partijen in één bron werken. Daarom wordt er op dit moment gewerkt om een digitaal stelsel voor de gebouwde omgeving te realiseren. Daar zijn heel veel partijen uit de bouwbranche, waaronder ook de VMRG, bij betrokken. De verwachting is dat dit binnen een jaar toegankelijk wordt. Als je de standaarden én het stelsel hebt, kun je alle toepassingen die er zijn veel effectiever inzetten.

Joseph Kuling
Joseph Kuling, voorzitter VMRG

Kun je een voorbeeld noemen?

Neem bijvoorbeeld een BENG norm. Stel je wilt deze toepassen in het digital twin model van de architect. Dan moet dit op elkaar afgestemd worden door speciaal ontwikkelde software die de rekensoftware koppelt aan de tekensoftware. Nu wordt dat tussen partijen onderling geregeld. Met dat digitale stelsel wordt dit soort koppelingen mogelijk voor alle partijen. Hierdoor kunnen bestaande toepassingen door meer partijen gebruikt worden en kunnen nieuwe toepassingen ontwikkeld worden. 

Wat kun jij vertellen over de gloednieuwe toepassing, de ILS Configurator?

De ILS Configurator kwam ook tijdens de afgelopen Directiedag uitgebreid aan de orde. De standaard was de ILS, de informatie leveringsspecificatie, in feite de afspraak tussen de architect, aannemer en gevelbouwer. Deze standaard is vervolgens geautomatiseerd om sneller, flexibeler en gebruiksvriendelijker toepasbaar te zijn. Het is nu niet meer nodig om expert te zijn, als werkvoorbereider kun je hier nu mee gaan werken. 

Wat kan een gevelbouwer hiermee?

Veel gevelbouwers zitten al vroeg in het ontwerpproces aan tafel, bijvoorbeeld in een bouwteam. Ze kunnen dan niet alleen invloed uitoefenen over wat er gemaakt wordt, maar ook hoe dit op een goede manier gemaakt wordt. Een gevelbouwer heeft hier de expertise voor in huis en kan eventueel samen met een systeemhuis de juiste oplossingen aanleveren. Deze partijen kunnen dan samenwerken in een BIM model. Uiteindelijk kun je zo komen tot een digital twin van een gebouw, die zo ver uitgewerkt is, dat je hiermee ook na de oplevering blijft werken om bijvoorbeeld het onderhoud efficiënt te regelen. Ook is het bijvoorbeeld mogelijk om in de digital twin automatisch data uit sensoren in de gevel te verwerken, zodat je informatie krijgt over hoe de gevel gebruikt wordt. 

Hoe verloopt dit in de praktijk?

Technisch kan dit allemaal al, maar in de praktijk zien we samenwerking op digitaal gebied van 0 tot zeer geavanceerd. Voor een gevelbouwer zou het mooi zijn als uit zo’n model via het ERP systeem automatisch de juiste bestellingen gedaan worden en ook automatisch de machines aangestuurd kunnen worden. Dit kan allemaal, maar zover is het nog niet. Dat heeft met heel veel factoren te maken, met standaarden, met het digitale stelsel, maar ook met de organisaties zelf. Dat is ook wat op de Directiedag gepresenteerd werd. 

Welke rol speelt de VMRG hierin?

De VMRG is nauw betrokken bij digiGo het uitvoeringsorgaan van de Bouw Digitaliseringsraad. DigiGo wordt ook betrokken bij de circulaire geveleconomie. Ook het Digivaardig programma dat eind dit jaar start, kan bedrijven helpen om de digitale strategie uit te rollen. Ze kunnen hiermee hun eigen digitaliseringsniveau meten. Met behulp van een coach kan een bedrijf volgende stappen ontwikkelen en uitvoeren binnen de eigen digitaliseringsdoelen. De VMRG is één van de organisaties die investeert in dit programma.

Ook heeft de VMRG BIM werkgroep, met vertegenwoordigers uit bij de VMRG aangesloten bedrijven, veel betekend in aanloop naar de ILS Configurator. Zo kon de VMRG ILS gevel meteen opgenomen worden vanaf de lancering van de ILS configurator. Deze BIM/digitaliseringswerkgroep blijft zich ook bezig houden met verdere digitalisering van de gevelbranche. 

Wat zijn kansen op korte termijn voor de gevelbouwer?

Het begint met een goede digitalisering strategie. Die heb je in deze tijd keihard nodig. En hiermee bedoel ik niet een geautomatiseerd facturatiesysteem, maar de processen om optimaal samen te werken in de keten en in de productie van het bedrijf zelf. Maak een roadmap voor de komende drie jaar. Bepaal je ambitie. Waar sta ik nu en waar wil ik naar toe. En wat moet ik daar de komende drie jaar voor doen. Het begint allemaal bij mensen. Zorg dat je mensen aanneemt met de juiste ambitie en vertrouw hierop en faciliteer die. Dan heeft onze branche een mooie toekomst.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten