Pal aan één van de belangrijkste toegangswegen naar Breda heeft Van Iersel Groep zijn nieuwe onderkomen gevestigd. Door de bijzondere ritmiek in de gevel opent het gebouw zich naarmate je dichterbij komt en kijk je dwars door het gebouw heen de productiehal in. Een doelbewust gecreëerd effect zodat voorbijgangers een glimp opvangen van het pure vakmanschap. En het gebouw heeft nóg een verrassing.
Van Iersel Groep bestaat dit jaar maar liefst 120 jaar en werd in 1903 opgericht in Drimmelen. “Vanwege de aanhoudende groei en beperkte uitbreidingsmogelijkheden zijn we in 1974 verhuisd naar een nieuw pand op een voormalig braakliggend terrein in Made”, zo schetst directeur Ad van Iersel de eerste decennia van het familiebedrijf. “In de loop der jaren is het gebied rondom ons pand volledig volgebouwd met woningen. We kregen vaak het verwijt dat we midden in een woonwijk waren gelegen, terwijl de woningen juist later waren gebouwd. Maar goed, elke vrachtwagen moest dus dwars door die woonwijk. Dat was niet meer lang houdbaar, zeker niet op de lange termijn. Reden voor ons om op zoek te gaan naar een nieuwe locatie.”
De zoektocht naar een nieuwe locatie heeft ongeveer tien jaar in beslag genomen, zo blikt Ad terug. “Diverse locaties hebben de revue gepasseerd, maar bleken uiteindelijk toch net niet geschikt. Het is best wel moeilijk in deze tijd van schaarste om een geschikte locatie of gebouw te vinden. Op een gegeven moment kwam het terrein van een voormalige kunstmestfabriek te koop aan de Nieuwe Bredase Baan. Het was natuurlijk veel te groot, maar lag wel aan het water met een 100 meter lange aanlegkade voor vrachtschepen.
We hebben het perceel gekocht en in tweeën gesplitst. Vervolgens is schoon schip gemaakt en zijn de fabriek en kantoren gesloopt.” Met een bevriende zakenrelatie, Van der Heijden Bouw en Ontwikkeling uit Schaijk, werd een combideal gemaakt. “Op ons voormalige adres in Made hebben zij 82 woningen ontwikkeld en aan de Nieuwe Bredase Baan ons nieuwe onderkomen. Een mooie combinatie.”
Van Iersel had een duidelijk beeld voor ogen voor het nieuwe pand. “Het nieuwe pand ligt aan een drukke toegangsweg naar Breda waarover dagelijks tienduizenden automobilisten rijden. We wilden heel nadrukkelijk een open en transparant gebouw creëren”, benadrukt Ad. “In de jaren 80, 90 en 00 zijn er veel kantoren en bedrijven gebouwd waarvan je geen enkel idee hebt wat er binnen gebeurt. Dat wilden wij absoluut niet. Wij zijn trots op de producten die we maken en willen dat laten zien. Er is altijd leven in de brouwerij.” De gevel laat zien wat binnen gemaakt wordt. Toch is het gebouw niet in alle hoeken zo open. “We hebben gekozen voor een gevel met diepe lamellen van 30 centimeter gepositioneerd in een hart-op-hart afstand van 90 centimeter. Pas naarmate je dichterbij komt, opent de gevel zich en kijk je inderdaad vanaf de Nieuwe Bredase Baan dwars door het triple glas de productiehal in.”
De geveltechniek staat dus feitelijk centraal in het nieuwe pand. Het is immers het visitekaartje van Van Iersel. De voorgevel is uitgevoerd in de best isolerende vliesgevelserie van Schüco. Het ‘geheim’ zit hem vervolgens in de diepe afdekprofielen die zijn toegepast, wat resulteert in het beoogde lamellenpatroon. Ook van binnen is het pand ontzettend transparant. “Het uitgangspunt was dat als bezoekers ons pand betreden ze vanuit het atrium direct zicht hebben op de productiehal”, zegt Ad. “Dat is bereikt door een grote glazen pui van 10 bij 6 meter, maar ook vanuit het 76 meter brede kantoor is er voortdurend zicht op het reilen en zeilen in de productiehal en vice versa. Je ziet aan alle kanten mensen lopen en bewegen. Hierdoor ontstaat er een optimale synergie tussen het kantoor en de plek waar het product gemaakt wordt. Die interactie vinden wij belangrijk en maakt ons bedrijf tot een hecht team.”
Behalve van Iersel Geveltechniek, die zich uitsluitend bezighoudt met aluminium gevelsystemen, is ook Stalen Ramenfabriek Van Iersel gevestigd in het pand. “De binnenpuien zijn allemaal uitgevoerd in stalen Jansen-profielen”, verduidelijkt Ad. “Het gebouw is gecompartimenteerd ten aanzien van de brandveiligheid. Die brandwerende scheiding is opgelost in eveneens stalen profielen, maar dan uit de koker van Forster en zijn 60 minuten brandwerend. Ook de stalen profielen assembleren we dus allemaal zelf in ons nieuwe pand.” En om het plaatje compleet te maken, is ook Fenestro Gevelbeheer gevestigd in het nieuwe onderkomen, gespecialiseerd in service en onderhoud aan ramen en deuren, ook van derde merken. Samen maken zij de Van Iersel Groep.
Het nieuwe gebouw van Van Iersel Groep is gasloos en met het oog op een zo klein mogelijke CO2-voetafdruk ontwikkeld. “We wekken onze eigen stroom op met duizend zonnepanelen op het dak en zijn daarmee zoveel mogelijk zelfvoorzienend, zowel voor de verwarming en koeling als voor de voeding van onze machines. Het klimaat is echt voortreffelijk”, vindt Ad en vervolgt: “afgelopen zomer was het buiten 30 graden, terwijl het kwik in onze fabriek bleef steken bij 20 tot 22 graden Celsius. De perfecte temperatuur om in te werken.” Aangezien de nieuwbouw is gelegen aan het water voorziet Ad ook verrassende mogelijkheden voor de toekomt. “Het idee is om op termijn met elektrische schepen onze producten te vervoeren naar een hub in de Randstad, waarmee we de uitstoot van transport minimaliseren.”
De nieuwbouw van Van Iersel Groep is vorig jaar juni opgeleverd. “Het bevalt perfect. De temperatuur is heerlijk, de faciliteiten zijn geweldig en de uitstraling is natuurlijk met recht een visitekaartje voor ons bedrijf. Het trekt ook mensen aan, want er hebben zich al diverse nieuwe medewerkers zelf gemeld. Een mooie bijvangst in een krappe arbeidsmarkt.”