Los van het feit dat Future Facade, het nieuwe event op 7 en 8 mei in Jaarbeurs Utrecht, een belangrijk podium is om kennis uit te wisselen, zie ik de twee dagen vooral als aanjager en stimulator van innovatie. Die hebben we namelijk keihard nodig om te voorkomen dat Nederland haar voorsprong op het gebied van architectuur en ontwerp van de gevel niet verliest. Ons land heeft immers een sterke reputatie op het gebied van circulair bouwen, het toepassen van nieuwe verdienmodellen en de wijze waarop we onze gebouwen ontwerpen. Er zit ongekend veel technisch vernuft in onze gevels. Kortom, we wéten hoe we een antwoord moeten vormen op grote maatschappelijke bouwopgaves.
Toch zijn we te bescheiden. Als wij niet uitkijken dan zal Nederland die voortrekkersrol verliezen. We worden voorbij gestreefd door bijvoorbeeld de Scandinavische landen en de UK waar het gaat om toepassen van circulaire materialen in de gevel en op een duurzame manier ontwerpen van de gebouwde omgeving. We moeten innovatie dus blijven stimuleren, aanjagen en toepassen. Stilstand is achteruitgang en op deze manier lopen we niet langer voorop.
Integendeel. Omdat we altijd het ‘beste jongetje van de klas willen zijn’, hebben we hier in Nederland te maken met te veel wet- en regelgeving die verdere innovatie en het toepassen van herbruikbare materalen belemmert. Voorbeelden hiervan zien we terug bij het transformeren van gebouwen waarbij de gevel een andere functie krijgt, of bij het hergebruiken van oude materialen in nieuwe gevels. Architecten voelen zich daardoor in de ontwerpfase al beperkt in hoe ze een ontwerp (moeten) vormgeven. Dat is een gemiste kans. Niet alleen voor gebouwen in onze eigen gebouwde omgeving, maar ook voor heel Europa. Sterker: het kan niet langer op de traditionele manier!
Ik hoop daarom dat Future Facade het toneel biedt voor deze innovatieve materialen, maar vooral voor het gesprek tussen de academische wereld, de gevelindustrie en de politiek. Misschien wel met minister Mona Keijzer? Zie deze gastcolumn daarom als een oproep aan haar om te komen. Ik ben er van overtuigd dat de experts uit het Europese gevelveld haar veel kunnen vertellen over het economische en maatschappelijke belang van onze industrie en de noodzaak om overkill aan regelgeving tegen te gaan. Door het gebruik van circulaire en duurzame materialen te stimuleren, de vormvrijheid van architectuur niet te beperken met onnodige regels en innovatie in geveltoepassingen aan te jagen, ben ik ervan overtuigd dat Nederland haar vooruitstrevende karakter kan behouden en daarmee haar positie in Europa verder kan versterken. En met de grote uitdagingen op de woningmarkt, het terugbrengen van CO2-emissies in de gebouwde omgeving en het duurzamer gebruiken van bestaande grondstoffen zijn er nogal wat politieke dossiers in Nederland die opgelost moeten worden.
De gevelindustrie is dus meer dan ooit aan zet! Het is van groot belang dat Nederland vooruitstrevende ontwerpen blijft maken en voorop blijft lopen in Europa. Dát is de oproep die ik voor iedereen heb, inclusief voor de Nederlandse politiek! Leest u mee mevrouw Keijzer?
Tom van der Zwaag,
beursmanager Jaarbeurs en projectleider Future Facade