Platform over gevels, glas & daken
Earth overshoot day
(Beeld: Eline Roo)

Earth overshoot day

Circular Inspirations

Elk jaar komt earth overshoot day dichterbij, dit jaar viel die op 12 april. Dat betekent dat als iedereen op aarde zou leven als in Nederland 3,6 aardes nodig zijn, maar die hebben wij niet. Daarom moeten wij zuinig op onze aarde zijn. Circulariteit is een van de oplossingen.

Helaas staan we voor een aantal flinke uitdagingen. Circulariteit vergt een ander businessmodel dan traditioneel bouwen. Hierbij moeten we binnen de bouwketen meer samenwerken. Alleen hierdoor kan de waarde binnen de keten blijven. 

Daarnaast moet de politiek de juiste stabiliteit bieden voor het juiste investeringsklimaat voor circulaire projecten. Zeker gezien het feit dat dit lange termijn investeringen zijn. Ook zijn er genoeg vragen rondom wet- en regelgeving op gebied van circulariteit. Bijvoorbeeld: aan welke bouwvoorschriften moet een demontabel circulair gebouw voldoen wanneer het een andere functie op een andere plek krijgt? 

Op dit moment zijn circulaire projecten minder rendabel dan traditionele bouw. Echter moeten we nu investeren in kennis, producten en diensten, zodat het op lange termijn wel rendabel is. Iets waar wij als gevelbouwer beperkt invloed op hebben. 

Maar er zijn genoeg zaken waar wij wel mee aan de gang kunnen en moeten. Zoals een materialenpaspoort, zodat tijdens de sloop of demonteren van het pand exact duidelijk is welke materialen aan waarden in het pand zitten. Ook kan met de ontwikkeling van de gevel rekening worden gehouden hoe de producten gedemonteerd worden, zodat over 20 jaar met de sloop of revitalisatie de waarde kan worden behouden. 

De keuze van materialen speelt ook een grote rol. Aluminium is oneindig recyclebaar zonder dat de kwaliteit minder wordt. 

Daarnaast is onderhoud ook cruciaal voor het behoud van de waarde binnen de keten. Hierdoor wordt niet alleen de levensduur van de producten verlengd, maar ook de kwaliteit en dus waarde behouden. 

Kortom, er is een aantal grote hordes te nemen rondom circulariteit. Op onze handen zitten kan ook niet meer en door middel van een materialenpaspoort, productontwikkeling en onderhoud kunnen wij nu al aan de gang. Dit is zelfs een “must”, anders missen wij later zelfs de boot.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten