Platform over gevels, glas & daken
Een Duurzame Standaard
Henk Zoontjens, directeur VMRG.

Een Duurzame Standaard

In de complexe wereld van bouwmaterialen is uniformiteit vaak ver te zoeken. Toch gloort er hoop aan de horizon. De Circulaire Geveleconomie, een initiatief van vijf brancheorganisaties, de Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche (VMRG), Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie (VKG), Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBVT), Bouwend Nederland Vakgroep GLAS en Algemene Branchevereniging Hang- en Sluitwerk (VHS), zet zich naast circulariteit onder andere in voor een gelijk speelveld in levenscyclusanalyses (LCA’s). Uitgangspunt daarbij: Heldere en toepasbare richtlijnen voor de gehele gevelindustrie, met als cruciaal onderdeel de ontwikkeling van een ‘Nederlandse aanvulling’ op de Europese Product Category Rules (PCR).

Wat is het belang van deze stap? Zonder duidelijke regels blijven bedrijven die LCA’s opstellen met vragen zitten omtrent interpretaties en afwijkingen. Dit vermindert niet alleen de geloofwaardigheid van duurzaamheidsclaims, maar belemmert ook innovatie. De aanvulling, die per 1 januari 2025 geadviseerd wordt en vanaf 1 juli 2025 verplicht is, biedt duidelijkheid voor producenten en beleidsmakers en schept zo een stevige basis voor een circulaire toekomst.

De inzet van de betrokken partijen getuigt van visie. Het bieden van een aanvullende duiding  met de EN15804 en de NEN-EN 17213: 2020 als uitgangspunt toont aan dat men niet het wiel opnieuw wil uitvinden, maar wil bouwen op een bestaande structuur. Tegelijk erkent men de noodzaak om een vertaalslag van deze richtlijnen te maken naar de specifieke situatie in de Nederlandse markt. Denk hierbij in het bijzonder aan de werkwijze omtrent niet samengestelde product(delen) in de berekening van Nationale Milieu Database (NMD) waar samengestelde producten in de Europese PCR juist gangbaar zijn.

Wat deze aanpak onderscheidt, is de brede betrokkenheid  en samenwerking van alle gevelbrancheorganisaties. Met de steun van het Nationaal Groeifonds en concrete afspraken in het Akkoord Circulaire Geveleconomie zijn de voorwaarden geschapen voor echte verandering. Dit is een van de vele voorbeelden. De Technische Inhoudelijke Commissie van de Nationale Milieu Database heeft de Nederlandse aanvulling op de PCR goedgekeurd, zodat toepassing vanaf 1 januari 2025 geadviseerd wordt en vanaf 1 juli 2025 verplicht is

De weg naar een circulaire bouwsector is lang, maar initiatieven zoals deze tonen aan dat samenwerking loont. Wanneer brancheorganisaties, producenten en overheden hun krachten bundelen, ontstaat er een krachtige hefboom voor verandering.

De gevelindustrie laat zien dat duurzaamheid en duidelijkheid hand in hand kunnen gaan. Met heldere regels, gedeelde verantwoordelijkheid en een stevige dosis ambitie, wordt de circulaire geveleconomie niet alleen een wens, maar een realiteit.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten