In de gevelbouw wordt duurzaamheid steeds belangrijker, en Pilkington Nederland speelt een actieve rol in het versnellen van de transitie naar een circulaire geveleconomie. “Met Cradle to Cradle certified® (C2C)-gecertificeerde glasoplossingen en het gebruik van Madaster stimuleren we hergebruik en hoogwaardige recycling van materialen in de gevelbouw”, zegt Gerrit Maring, sustainability coördinator bij Pilkington Nederland.
Een goed voorbeeld van circulair bouwen is het Huis van de Stad Helmond, waar C2C-gecertificeerde isolatieglas-producten van Pilkington zijn toegepast. Dit stadhuis, ontworpen door Kraaijvanger Architecten, laat zien hoe herbruikbare, gezonde materialen flexibel opnieuw ingezet kunnen worden. Het C2C-certificaat waarborgt dat schadelijke stoffen ontbreken of tot een uiterst minimum beperkt worden, zodat deze buiten de kringloop gehouden worden: een belangrijke bijdrage aan een gezonde bouwkringloop. Deze focus op Material Health – één van de vijf pijlers van het Cradle to Cradle-principe – is essentieel in de gevelbouw, waar materialen vaak een lange levensduur hebben. Gerrit: “Dit is zonder twijfel de weg naar bouwen aan een duurzame toekomst.”
Ook het Madaster-platform, mede-opgericht door architect Thomas Rau, ondersteunt deze circulaire visie. “Madaster fungeert als digitaal kadaster en materialenpaspoort, met gedetailleerde informatie over herkomst, samenstelling en herbruikbaarheid van materialen”, legt Gerrit uit. “Voor de gevelbouw betekent dit dat al bij het ontwerp rekening wordt gehouden met de levensduur en het hergebruik van materialen.” Een bouwproject waar als eis is gesteld dat alle gebruikte materialen worden geregistreerd in Madaster, is het Huis van de Stad Amersfoort. Hiermee loopt dit project al vooruit op de Europese DPP (Digital Product Passport)-wetgeving die tussen 2025 en 2027 zal worden ingevoerd.
Cradle to Cradle-gecertificeerde materialen hebben niet alleen direct invloed op projecten, maar ook indirect via Europese regelgeving. Gerrit wijst op nieuwe richtlijnen zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de Ecodesign Sustainable Products Regulation (ESPR), die bedrijven verplichten om duurzamer te werken en hierover transparant te rapporteren. “C2C en Madaster vullen elkaar perfect aan en helpen bedrijven om aan deze eisen te voldoen en duurzame keuzes te maken”, zegt Gerrit. “Dit is vooral belangrijk in de gevelbouw, waar glas een sleutelrol speelt in de levensduur en duurzaamheid van gebouwen. Met onze Cradle to Cradle certified® Zilver-certificering zit Pilkington Nederland in een uitstekende positie om aan deze regelgeving te voldoen en de ecologische voetafdruk verder te verkleinen.”
Ook binnen de Stichting Circulaire Gevel Economie (CGE), een initiatief van vijf brancheverenigingen in de gevelindustrie en de overheid, draagt Pilkington actief bij aan de totstandkoming van een circulaire economie in de bouwsector. Namens de glasbranche, is ook Vlakglas Recycling Nederland (VRN) deelnemer aan dit initiatief. “Met onze Cradle to Cradle certified®-gecertificeerde producten en het gebruik van een materialenpaspoort die in Madaster zullen worden geregistreerd, dragen we bij aan een circulaire gevelbouw zonder kwaliteitsverlies”, aldus Gerrit.
De CGE stimuleert dat producten, zoals glas en kozijnen, worden ontworpen voor hergebruik of hoogwaardige recycling. De Cradle to Cradle Certified®-certificering garandeert dat deze materialen gezond en circulair zijn, terwijl Madaster zorgt voor de traceerbaarheid en het beheer van deze materialen gedurende hun levenscyclus, wat cruciaal is voor de circulaire ambities van zowel Nederland als Europa.
Pilkington Nederland werkt samen met partners binnen de Circulaire Gevel Economie om duurzame oplossingen te creëren. “Onze C2C-gecertificeerde glasproducten en de integratie met Madaster zijn essentiële stappen naar een circulaire bouwsector”, besluit Gerrit. “Zo bouwen we mee aan een toekomst waarin gevels niet alleen langer meegaan, maar ook circulair en herbruikbaar zijn.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Pilkington Nederland BV.