Het verminderen van de milieu-impact van aluminium schrijnwerk en het verminderen van de CO2-uitstoot in het bijzonder liggen Hydro Building Systems, moederhuis van het merk SAPA, nauw aan het hart. Zo worden de CIRCAL-producten geproduceerd uit grotendeels post-consumer schroot en met een uiterst lage CO2-footprint. Digitalisering speelt een essentiële rol als versneller van de decarbonisatie. Het MySapa-platform laat betrokkenen, zoals ontwerpers, schrijnwerkers, gevelbouwers en zelfs consumenten, toe om een raam of deur tijdens de hele levensduur, van ontwerp tot hergebruik, te volgen.
Met de SOLEAL NEXT-ramen en TENTAL-gordijngevels introduceerde SAPA aluminium systemen, die er niet alleen prachtig uitzien, maar ook een groene optie zijn. Deze producten passen perfect in de circulaire economie. Ze worden standaard geproduceerd van Hydro CIRCAL 75R post-consumed materiaal met uiterst lage CO2-footprint, met name aluminium dat voor minimaal 75% uit post-consumer schroot bestaat en een voetafdruk van slechts 1,9 kg CO2 per kg aluminium heeft. Voor grotere projecten worden zelfs systemen van 100% gerecycled aluminium gemaakt – Hydro CIRCAL 100R. Dat laat toe om profielen te maken met een koolstofvoetafdruk van gemiddeld 0,5 kg per kg geproduceerd aluminium.
“Bij de productie van onze aluminium systemen werken we hard om de impact op het milieu te verminderen, en met name de CO2-emissie tot een absoluut minimum te beperken. In die optiek is digitale technologie niet alleen een hulpmiddel, maar vooral ook een oplossing om de decarbonisatie te versnellen”, vertelt Johan De Clerck, Deputy Managing Director bij Hydro Building Systems Benelux. “Net daarom ontwikkelden we een digitaal platform dat zeer intuïtief is in gebruik en gratis toegankelijk is met een gepersonaliseerde account: MySapa.”
Het MySapa-platform omvat diverse tools die bestemd zijn voor de mensen die bij een project betrokken zijn. Op die manier kunnen ze alle belangrijke informatie en diensten terugvinden, die ze nodig hebben. Zo is TechTIP een platform voor technische knowhow. Het is een verzameling van documenten die architecten en ingenieursbureaus kunnen gebruiken om een gebouw te ontwerpen. Denk maar aan plannen, details, doorsneden, certificaten, goedkeuringen, upgrades, ….
Met het 3D-softwarepakket SAPA3D kunnen ontwerpers hun object op maat maken, met de juiste profielen en beglazing, in IFC-formaat, in REVIT of ARCHICAD. Dat geldt voor de eenvoudigste projecten, maar ook voor de meest complexe uitdagingen. En de TechDesign-software van SAPA helpt bij het maken van berekeningen en het visualiseren in 3D. Zo kan men de U-waarden van het volledige gamma berekenen en maakt deze software ook EPD-rapporten om de impact op het milieu te documenteren. Deze EPD wordt automatisch gegenereerd en past zich ook aan het element aan.
“De meest recente tool heet Genius ID. Hiermee kunnen ontwerpers, schrijnwerkers, gevelbouwers en zelfs consumenten bouwelementen als ramen, deuren en gevels tijdens hun volledige levensduur volgen, dat wil zeggen vanaf de ontwerpfase tot het moment dat ze hergebruikt worden”, geeft Johan aan. “Hoe meer precieze en volledige gegevens we tijdens zijn leven aan een product kunnen toewijzen, hoe groter het potentieel voor hergebruik of recycling. Via een QR-code die aan het schrijnwerk toegekend wordt, kan men dankzij digitale technologie heel veel informatie voor het product uploaden en eenvoudig terugvinden.”
De MySapa-tools brengen een grote toegevoegde waarde met zich mee. Aangepaste BIM-objecten, gemaakt met SAPA3D, kunnen naar de mock-up van de architect geëxporteerd worden, met de laatste afmetingen en afwerkingen van het kozijn, zoals profiel- en glasdikte, kleur, voegen, …. Zo ontstaat een render, die zo realistisch mogelijk is. Men kan ook een EPD-rapport maken van het schrijnwerk, dat perfect overeenkomt met de keuzes die op het vlak van componenten, diktes, enzovoort, gemaakt werden. Gepersonaliseerde, dynamische EPD’s bieden een voordeel op het vlak van prestaties en vooral transparantie voor studies rond CO2 en de impact op het milieu.
“Zodra het kozijn geproduceerd is, kan men een QR-code maken, die een flash link vormt naar alle nauwkeurige, gedetailleerde data van een kozijn, raam of deur: technische fiches, onderdeelnummers, aantallen en end-of-life waarden voor het aluminium, de beglazing, …,” sluit Johan De Clerck af. “Deze link kan ook gebruikt worden om het productietraject van een element te volgen. Is het in bestelling, in productie, onderweg, in de montagefase, …. Men ziet ook welk onderhoud en welke aanpassingen uitgevoerd zijn. Kortom: met het MySapa-platform kan men het schrijnwerk tijdens zijn hele levensduur volgen: van ontwerp tot hergebruik.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Hydro Building Systems Netherlands BV Drunen.