Platform over gevels, glas & daken
Eenvoudiger ‘bijna-energieneutraal’ met zonwering
Vakantiewoning Echo Lodge in Ieper. (Beeld: Inge Nollet)

Eenvoudiger ‘bijna-energieneutraal’ met zonwering

Buitenzonwering is een vaste waarde in duurzaam bouwen. En dankzij de ontwikkeling van performante nieuwe doeksoorten verbetert ook binnenzonwering de energie-efficiëntie van gebouwen.

Er komen alsmaar nieuwe bouw- en renovatievoorschriften bij en de eisen op het gebied van energie-efficiëntie worden steeds strenger. “Naast degelijke isolatie en hernieuwbare energie maakt ook zonwering een aanzienlijk verschil”, zegt Stephan Martens van Solaye Fabrics. “Zonwering is de laatste jaren veel efficiënter geworden en kan de EPC-score van je woning grondig verlagen. Zowel bij een nieuwbouw als een verbouwing. Met zonwering is het heel wat eenvoudiger om ‘bijna-energieneutraal bouwen’ (BEN) te bereiken.”

Stephan Martens commercieel directeur Gevelbouw
Commercieel directeur Stephan Martens.

Zowel in opbouw als inbouw

Buitenzonwering met doek zal in de toekomst naar verwachting in alle gebouwen aanwezig zijn waar dat technisch en architecturaal mogelijk is. Het kan in opbouw of in inbouw worden geplaatst. “Dat laatste gebeurt via de spouwmuur”, legt Stephan uit. Minder bekend is dat ook binnenzonweringsdoeken de voorbije jaren flink zijn geëvolueerd. “Nieuwe hoogwaardige doeksoorten zorgen voor fors betere energieprestaties. Het is op die doektypes dat we ons met Solaye Fabrics focussen.”

Warmtedoorstroming en lichtcomfort

Zo zijn er doeken met een alubedampte en hoogreflecterende zijde, die het zonlicht en de warmtedoorstroming beperkt of zelfs tegenhoudt. Stephan: “Als je een beetje toegeeft op de doorkijk naar buiten, krijg je zelfs nog betere energieprestaties.”

Een ander opvallend doek is de Chameleon. “Die combineert de warmtewering van een wit screendoek met het lichtcomfort en de doorkijk van een donker. Ideaal voor omgevingen waar lichtcontrole essentieel is, zoals scholen en kantoren.”

EGO LODGE Gevelbouw
Echo Lodge in Ieper. (Beeld: Inge Nollet)

Duurzaam zal niet voorbijgaan

Duurzaamheid in de bouwsector wordt vaak met afkortingen aangeduid. Over EPC en BEN hadden we het al, met de doeken van Solaye scoor je ook credits voor BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method). Stephan: “En dat zowel voor warmtetoetreding als lichtcomfort. Dat komt doordat onze doeken storend licht filteren.”

In de nabije toekomst komen nog andere duurzaamheidslabels op ons af, waaronder de EPD (Environmental Product Declaration) en de LCA of levenscyclusanalyse. “Na de zomer gaan we over meer concrete gegevens beschikken en zullen we die gaan verspreiden naar iedereen die hiermee aan de slag wil”, zegt Stephan. “Feit is dat onze doeken zowel vandaag als morgen je energieverbruik verminderen, overtollige warmte vermijden en je lichtcomfort verbeteren.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten