In landelijke en Europese wet- en regelgeving is er steeds meer aandacht voor duurzaamheid en de impact van producten op het milieu. Dat biedt ook kansen voor zonweringspecialisten. Zo investeert SunCircle uit het Gelderse Barneveld al sinds enkele jaren volop in de projectmarkt. “Onze screens zijn een duurzame keuze om tot een lager energieverbruik te komen”, zegt productontwikkelaar Gerben den Besten.
Zowel bij woningbouwprojecten als in utiliteitsbouw komt SunCircle steeds vaker al in een vroeg stadium in beeld. Volgens Gerben hangt dat onder meer samen met wetgeving zoals TOjuli, de eis die een te grote opwarming van panden in de zomer moet voorkomen. “Om temperatuuroverschrijding te beperken, worden vaak actieve maatregelen genomen, zoals het installeren van airco’s, maar die kunnen problemen opleveren bij het behalen van de BENG-eisen, want deze gaan ten koste van de energieprestatie van een pand. Passieve maatregelen, zoals het plaatsen van screens aan de gevel, krijgen dan ook steeds vaker de voorkeur.”
Daarnaast zorgt ook andere wetgeving, zoals de Nederlandse Milieuprestatie Gebouwen (MPG)-berekening, ervoor dat SunCircle een steeds interessantere partij wordt voor de projectmarkt. “Deze berekening is nu al verplicht bij een omgevingsvergunningsaanvraag”, vertelt Gerben. “Een lage MPG-score bereik je door milieuvriendelijk materiaalgebruik. In dat opzicht zijn de screens van SunCircle – die in de Nationale Milieudatabase staan vermeld met de laagste milieu-impact – een duurzame keuze. Bovendien kunnen onze screens ook bijdragen aan het behalen van WELL- en BREEAM-certificeringen.”
Al sinds enkele jaren neemt SunCircle allerlei maatregelen om nog meer voet aan de grond te krijgen in de projectmarkt. “Zo hebben wij de productie verder geautomatiseerd zodat wij ook grotere woningbouw- en utiliteitsprojecten aankunnen. Bovendien is SunCircle TÜV-gecertificeerd en in het bezit van het VMRG Keurmerk. Minstens zo belangrijk is dat wij de productontwikkeling in eigen huis hebben. Daardoor zijn wij in staat om flexibel in te spelen op de behoeften van aannemers en architecten en kunnen we desgewenst ook producten op maat maken.”
Om nóg meer aansluiting te krijgen bij de projectmarkt, tuigde SunCircle daarnaast een complete montage-afdeling op. “Zodoende heeft de aannemer of projectontwikkelaar altijd te maken met één partij die niet alleen in eigen huis de producten fabriceert, maar die ter plekke ook kan komen inmeten, monteren en het onderhoud kan verzorgen”, vervolgt Gerben. “Ook een groot pluspunt voor de projectmarkt is dat al onze screens en rolluiken terug zijn te vinden in de BouwConnect-bibliotheek. Hiermee zijn wij helemaal BIM-ready. Al met al hebben wij hierdoor binnen de projectmarkt inmiddels al een prettige samenwerking gehad met diverse grote spelers.”