Rondom stadsontwikkeling kiezen grote steden in toenemende mate voor hoogbouw. Op dit moment telt ons land al ruim 200 gebouwen van 70 meter of hoger. Dat aantal zal de komende jaren alleen maar verder toenemen. Een ontwikkeling die tijdens het ontwerp, de productie en het bouwproces dwingt tot een scherpe focus op het kwaliteitsaspect van skylinebepalende objecten. Reynaers Aluminium, producent van innovatieve aluminium oplossingen voor ramen, deuren en vliesgevels, weet dat als geen ander.
De aluminium geveloplossingen van Reynaers Aluminium worden steeds vaker toegepast tijdens projecten in de hoogbouw, een discipline waarbij de eisen en aandachtspunten nét even anders zijn dan bij traditionele laagbouw. “Bij het vertalen van het architectonisch ontwerp naar een technisch haalbare, maakbare geveloplossing voor hoogbouw moet je altijd op zoek naar maatwerk”, zegt hoofd projectteam Bart Hellings. “Ook qua gevelelementen. Daarbij geeft de standaard van VMRG, de brancheorganisatie van dienstverleners en producenten in de gevelbranche, ons waardevolle handvatten. Bijvoorbeeld als het gaat om geluidbelasting en de wind- en waterdruk.”
Eén van de belangrijkste uitdagingen is om het ontwerp van de architect te waarborgen en gelijktijdig een gevel te bedenken die voldoet aan alle gestelde eisen. Daardoor is het van belang om aandacht te besteden aan de prestaties van de geveloplossing, zeker voor hoogbouw. “Op 100 meter hoogte komt natuurlijk meer wind- en waterdruk op een gevel dan bij laagbouw”, legt Bart uit. “Daar moet je tijdens het projectontwerp rondom de keuze van de ramen, deuren en gevel rekening mee houden. Vaak draait het daarbij om details, zoals de dichting tussen het aluminium en de ruwbouw. De lucht-, wind- en waterdichtheid kan getest worden in het testcentrum op de Reynaers Campus in Duffel. Hierdoor bepalen we de prestaties van de gevel in de praktijk. In de realiteit zien we vaak dat een architect niet overal rekening mee kan houden. Zo moeten er vaak verstevigingen worden toegepast om de stabiliteit te waarborgen, die een architect niet altijd meeneemt in zijn initiële ontwerp. Uiteraard gelden er normen en voorschriften bij het vaststellen van de toetsingsdruk en windbelasting op een gevel waarmee onder andere deze verstevigingen worden bepaald. Dit vraagt om een nauwe samenwerking met de architect of aannemer tijdens de ontwerpfase van een gebouw. Wij raden dan ook altijd aan om tijdens het ontwerpproces contact op te nemen met het projectteam van Reynaers Aluminium.”
Op plekken waar hoogbouw wordt gerealiseerd, zoals drukke stadscentra, is nogal eens sprake van een hoge geluidbelasting. “Vaak wordt daarbij de voorkeurswaarde uit de Wet geluidhinder overschreden”, aldus Bart. “In veel gevallen eisen gemeenten dan ook dat een woning op dergelijke plekken ten minste één geluidluwe gevel dient te hebben, zodat de bewoners bijvoorbeeld ’s nachts een raam kunnen openen zonder geluidoverlast.” In sommige gemeenten geldt de aanvullende eis dat de geluidbelasting op de buitenruimte altijd onder een bepaald aantal decibel moet blijven. Bij eenzijdig georiënteerde woningen of woningen met een hoge geluidbelasting zorgt dit dus voor een uitdaging. Er zijn echter verschillende oplossingen mogelijk, zoals het toevoegen van een balkon of loggia, geluidwerende roosters of glazen balustrades. Maar ook het nieuwe MasterLine 8 POW SoftTone-raam biedt natuurlijke ventilatie via een geluidwerend en tegelijk poreus paneel. “Steeds vaker zoeken we samen met een architect naar een maatoplossing, zoals bij Haasje Over van VMX Architects”, vervolgt Bart. “Hiervoor werd een nieuw profiel ontwikkeld, dat het mogelijk maakt om een rooster, en hiermee geluidluwe ventilatie toe te voegen zonder de gevel naar buiten toe te laten verspringen.”
Een ander mooi projectvoorbeeld is de oplossing die samen met architect De Zwarte Hond en gevelbouwer Thermo Konstrukties werd bedacht bij het 109 meter hoge Lighthouse. Om de toekomstige bewoners in staat te stellen om geluidarm te ventileren, wordt gebruik gemaakt van zogenaamde harbour windows, waarbij twee elementen parallel geschakeld zijn. Om ook een optimale wind- en waterdichtheid te borgen, werd een bijzondere beslagoplossing met extra sluitpunten toegepast. In overleg kwamen gevelbouwer Thermo Konstrukties en aannemer Stam + De Koning Bouw tot een oplossing om de kant-en-klare kozijnen in de gevel te hijsen, zodat het bouwproces sneller verloopt. “Ze zijn te groot om van binnenuit of via een steiger aan te voeren”, zegt Bart. “Om ze omhoog te krijgen, wordt de aanwezige bouwkraan gebruikt. Het hierbij benodigde bouwmaterieel heeft Thermo Konstrukties ook zelf ontwikkeld.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Reynaers.